Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Σφαγιασμός της Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι θέσεις που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι έχει έτοιμο νόμο τερατούργημα που σφαγιάζει κυριολεκτικά τις συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης για όλους, τα βαριά και ανθυγιεινά και τις στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές παροχές. Αυτά που φέρνει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό αποτελούν κλιμάκωση του άγριου πολέμου που έχει εξαπολύσει με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμφωνα με τις αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, οι συντάξεις χωρίζονται στη βασική και στην ανταποδοτική.

Η βασική θα είναι «μία, κοινή για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (...) η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος». Θα δίνεται δηλαδή με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας (σήμερα είναι τα 65 έτη). Θα καταβάλλεται «με εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο». Ακόμα και αν κάποιος έχει δουλέψει μπορεί να μην πάρει καθόλου ή μόνο ένα τμήμα της. Εξαρτάται από τα άλλα εισοδήματά του.

Αυτή η σύνταξη «θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων». Αρα δε θα υπάρχει ούτε καν ένα ελάχιστο εγγυημένο ύψος σύνταξης. Αυτό θα εξαρτάται από τις επιλογές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που θα διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από το πόσοι είναι οι δικαιούχοι που θα το μοιράζονται ως σύνταξη.

Η ανταποδοτική σύνταξη θα εξαρτάται από το «χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές». Αμεσα θα υπολογίζεται στη «δεκαετία ή δεκαπενταετία» και στη συνέχεια, από το 2018, στο «σύνολο του εργατικού βίου». Οι «συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης» θα είναι «κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια»! Δηλαδή, κατοχύρωση σύνταξης μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Ως τα βαθιά γεράματα δουλειά και υποχρεωτικά για να τα βγάζει πέρα, αφού όσο νωρίτερα φεύγει, τόσο θα μειώνεται η σύνταξη, (6% για κάθε έτος νωρίτερα από το ανώτατο όριο).

Αλλά ο σφαγιασμός δε σταματά εδώ, δηλαδή στην κατάργηση ουσιαστικά της κατώτατης σύνταξης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία θα επιτευχθεί με: «... κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμό του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (...), αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης...». Αρχικός στόχος η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης «κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5». Επίσης, η αύξηση θα επέλθει και από την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2013.

Κατακρεούργηση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας

Για την Υγεία, στην πρώτη φάση προβλέπεται: «Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων Υγείας (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)». Θα δημιουργηθεί ένας «ενιαίος κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ή θα αγοράζει απ' τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες και άλλες προμήθειες.

Γίνεται «διαχωρισμός των κλάδων υπηρεσιών Υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα». Με το διαχωρισμό των κλάδων Υγείας και Συντάξεων «οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα - θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΠΦΥ (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια)». Στόχος είναι ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες Υγείας σε ένα ελάχιστο, υποβαθμισμένο επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς γίνεται και με τη βασική και προνοιακή σύνταξη. Και αυτές οι υποβαθμισμένες παροχές θα γίνονται μέσα απ' το «ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και στο οποίο θα εντάσσονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, με τη συμμετοχή δήμων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το τερατούργημα πρέπει να πάρει άμεση απάντηση. Να σημάνει συναγερμός σε όλους τους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά. Ξεσηκωμός όλου του λαού. Για να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.


Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ