Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι απειλές για το «αρμενικό»

ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρωδία ήταν σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η έγκριση απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, που αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, ως γενοκτονία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα πρόκειται να βλάψει τις αμερικανο - τουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «εσφαλμένων πολιτικών» και απειλώντας ότι θα «πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τα συμφέροντα και το όραμά τους για το μέλλον, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα χάσουμε», υπενθυμίζοντας στην Ουάσιγκτον το ρόλο τις Τουρκίας στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι και δη το πώς επηρεάζει τις περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Στην Τουρκία επέστρεψε μετά το ψήφισμα και ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, που αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και το Ρ. Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δε δείχνουν πρόθυμες να χάσουν το σύμμαχο που ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε παίκτη κλειδί για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι θα κάνει τα δέοντα, ώστε να μην περάσει το ψήφισμα και από το Κογκρέσο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ