Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηθελαν να παίξουν τις κουμπάρες

«Η εικόνα που έχει σήμερα η Βουλή είναι μια εικόνα κωμωδίας. Μια Βουλή που συζητάει μέσα σε μια διαδικασία εξπρές τα σκληρότερα μέτρα (...) και ευθύνη γι' αυτή την εικόνα, έχουν τα τρία κόμματα που επικρότησαν αυτή τη διαδικασία αλλά απ' ό,τι φαίνεται βρίσκουν και διευκόλυνση στην απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να μην κάνει δύσκολη τη ζωή των κυβερνητικών βουλευτών (...) Σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο, διότι θα λέτε δεν ήμουν εγώ εκεί, δεν τα ψήφισα εγώ, διά βοής. Αλλά να ξέρετε βεβαίως δεν σας δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή κάναμε εμείς την πρόταση. Εκεί έχουμε φθάσει!».

Αυτά είπε χτες απ' το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, επειδή το ΚΚΕ δε συνέδραμε την προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση του «γλυκού νερού» και για να «θολώσει» τα σοσιαλδημοκρατικά «νερά», όπου συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ. «Ξεγυμνώνεται» ο οπορτουνισμός κάθε που επιχειρεί να φορτώσει στο ΚΚΕ τη δική του αντικειμενική αδυναμία να αντιπαρατεθεί στρατηγικά με το ΠΑΣΟΚ. Εκτίθεται όταν το ΚΚΕ τους χαλάει τη κολεγιά, όταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παίξει τις «κουμπάρες» με την κυβέρνηση για να της δώσει άλλοθι και να τραβήξει τη συζήτηση σε γήπεδα ανώδυνα για την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα εξέθετε τους βουλευτές εκείνους του ΠΑΣΟΚ που ενδεχόμενα δε θα ψήφιζαν κάποιο από τα μέτρα και έτσι θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πρώτον, κανένας από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν άφησε ποτέ και πουθενά την παραμικρή υπόνοια ότι θα καταψηφίσει κάποιο από τα μέτρα. Δεύτερον, ακόμα και αν βρίσκονταν κάποιος να ψηφίσει κατά, τι θα σήμαινε αυτό; Οτι υπάρχουν και καλοί βουλευτές σε μια κακή κυβέρνηση; Οτι αυτοί οι καλοί βουλευτές ενδεχόμενα και να αλλάξουν το ΠΑΣΟΚ; Μα τις ίδιες ακριβώς διαρροές περί καλών και κακών βουλευτών προσπαθεί να περάσει συνειδητά στον Τύπο και το ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεδρίαση κάθε κομματικού ή κυβερνητικού οργάνου, για να αποπροσανατολίζει το λαό και να του δημιουργεί αυταπάτες ότι δήθεν η στρατηγική του δεν είναι ενιαία και υπάρχει φιλολαϊκή δικλείδα ελέγχου στο εσωτερικό του.

Το ίδιο φαίνεται πως επεδίωκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του. Ακόμα παραπέρα, ήθελε η συζήτηση να γίνει για το αν ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 2% ή κατά 1,99%. Γιατί τέτοιου τύπου «αντιρρήσεις» έχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα, θεωρώντας δεδομένη την αναγκαιότητά τους από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, δε νομιμοποίησε μια τέτοια βολική για την κυβέρνηση συζήτηση. Αυτό που είπε με σαφήνεια είναι ότι τελείωσαν οι εποχές του «ναι μεν αλλά». Οποιος διαφωνεί με τα μέτρα, βγαίνει από το κοινοβούλιο και πάει στις εργατικές συγκεντρώσεις. Μια τέτοια θέση απαντά σήμερα στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και όχι οι τακτικισμοί εντυπώσεων στους οποίους καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει τη στρατηγική συγγένειά του με το ΠΑΣΟΚ.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ