Οι προωθούμενες ανατροπές είναι μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα, επισήμανε ο εισηγητής του Κόμματος στη χτεσινή συζήτηση
«Το ΚΚΕ όχι μόνο στηρίζει την πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων που βγαίνουν σήμερα στο δρόμο, αλλά και προσπαθεί να την οργανώσει κάτω από καλύτερες θέσεις», τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα έκτακτα μέτρα ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Οπως είπε, «αυτό, το οποίο καλείται σήμερα ο λαός, αποτελεί προσκλητήριο υπογραφής της θανατικής του καταδίκης, γιατί ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών δεν είναι προσωρινός. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι αντιλαϊκά, αλλά είναι μόνιμα και διαχρονικά. Δεν έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά έχουν και διαρθρωτικό χαρακτήρα.
Σε κατεύθυνση ποια; Στην κατεύθυνση να ποδοπατηθεί, να ξεθεμελιωθεί οποιοδήποτε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση έχει εναπομείνει, οποιοδήποτε ασφαλιστικό δικαίωμα και κατάκτηση έχει εναπομείνει. Και δεν είναι μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική εκτροπή. Είναι μέτρα τα οποία διαχρονικά υλοποιούνται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αναφερόμενος στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι αυτό το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το ζήτημα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση μετέχει ενεργά σε αυτό το παιχνίδι κερδοσκόπων, αγορών, αλλά και ιμπεριαλιστικών κέντρων και έχει ενεργητική συμμετοχή σ' αυτή τη διαδικασία. Συνέχισε την υπόθεση "μαγειρέματος" των στατιστικών στοιχείων, την ίδια τακτική με την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε πως «σε συνθήκες κρίσης όχι μόνο οξύνεται η επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά ταυτόχρονα οξύνεται και η διαπάλη και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, για το ποιος θα αμφισβητήσει ή δε θα αμφισβητήσει την ίδια την ιεραρχία στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Εκφραση αυτού του ανταγωνισμού είναι η διαπάλη που γίνεται για το ποιο νόμισμα θα είναι το παγκόσμιο αποθεματικό, το δολάριο που είναι σήμερα ή το ευρώ που του αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία.
Και σ' αυτήν ακριβώς τη διαπάλη, η κυβέρνηση έχει επιλογή στρατοπέδου και συμμετοχή ενεργητική, γιατί μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η δημοσιονομική εκτροπή, αποτέλεσμα της έλλειψης αξιοπιστίας των στατιστικών μεγεθών και του "μαγειρέματος" που έχει γίνει». Τέλος επισήμανε ότι τη «διόγκωση του ελλείμματος με τα τεράστια πακέτα στους κεφαλαιοκράτες, προσπαθείτε να τη σπρώξετε και να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».