Φωτ.
Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ από το χωριό Καλαφατιώνες Κέρκυρας, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης προσφέρουμε 40.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κέρκυρας.
Ο Γ. Σκλαβούνος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έδωσε όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα του κόμματός του για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό, σε δύσκολες συνθήκες, διώξεις από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, με αποτέλεσμα να εξοριστεί στα Γιούρα από τη χούντα των συνταγματαρχών. Ολες αυτές οι ταλαιπωρίες κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία του και τον οδήγησαν στον τάφο.
Θα είναι πάντα ζωντανός στη μνήμη μας.
Η γυναίκα του Χρυσάνθη Σκλαβούνου
Ο γιος του Μάκης Σκλαβούνος
* * *
ΦΩΤΟ
Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΪΤΣΗΣ, ο οποίος πέθανε στις 29 Αυγούστου 2000, γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Λαγκάδια Πέλλας από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και αναγκάστηκε να δουλέψει για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά του.
Στην κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το 1942 βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ.Πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή δράση του και αναγκάστηκε να καταφύγει με τα αδέρφια του Πέτρο, Νόε, Χρυσάνθη και Αναστάσιο στις ανατολικές χώρες.
Το 1947 ο Χρήστος Νοΐτσης και τα αδέρφια του επέστρεψαν στην πατρίδα και κατατάχτηκαν στο ΔΣΕ. Ο Χρ. Νοΐτσης πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και αλλού και ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε δυο φορές, ενώ τα άλλα αδέρφια του σκοτώθηκαν. Στην αδερφή του Χρυσάνθη, η οποία ήταν νοσοκόμα λόχου, και σκοτώθηκε στη μάχη της Φλώρινας το 1949, απονεμήθηκε το παράσημο Ηλέκτρας. Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία από το τέλος του εμφυλίου, εργάστηκε ως επιπλοποιός. Εκεί δημιούργησε οικογένεια. Το 1957 πήγε με την οικογένειά του στη Βουλγαρία. Και εκεί δούλεψε ως επιπλοποιός και παρασημοφορήθηκε για τη συνειδητή δουλιά του.
Το 1983 επέστρεψε στην πατρίδα. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανάληψης, ως το τέλος της ζωής του. Από το 1993 ήταν και πρόεδρος του Παραρτήματος Ανάληψης της ΠΕΕΠΠ.
Στη μνήμη του η γυναίκα του Γλυκερία πρόσφερε 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης και 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα, 100.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και στη μνήμη δυο κομμουνιστών, τους οποίους γνώρισα το 1948 στις φυλακές Βούρλων Πειραιά και σε συνέχεια ήμασταν μαζί στην Απομόνωση της ΣΦΑ. «Το βράδυ που με πήγανε στο θάλαμό τους, που ήταν γεμάτος από κρατούμενους, ο Ρέγκας μού σύστησε όλους τους κρατούμενους. Γι' αυτούς μου είπε ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΗΣ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΟΥΖΑΤΖΙΔΗΣ, του κόμματός μας ήρωες, θεμέλια και αγκωνάρια». Και κείνοι μόλις με είδαν, χλωμό και κοκαλιάρη κατέβηκαν από το ράφι τους και ανέβασαν εμένα, που είχα στο γύψο το πόδι.
Στην Απομόνωση της ΣΦΑ, στο Μακρονήσι, σε εκείνο το κολαστήριο, το μικρό αντίσκηνο του Παντελή Κιουρτσή ήταν μπροστά από το δικό μου. Και όταν ο αλφαμίτης απομακρυνόταν, κουβεντιάζαμε σιγά, σιγά. Και μου πετάει στα κρυφά μερικές κονσέρβες, λέγοντάς μου «φάτες με το ζόρι, μη σε φάει ο πυρετός και χαρούν οι οχτροί μας». (Σελίδες από τη «Λευκή Κατοχή»).
Χρήστος Ραχιώτης
.* * *
Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η γυναίκα μου ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΚΚΑΛΗ.
Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.
Ο σύζυγός της
* * *
Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ευαγγελία Σταυδά προσφέρει 50.000 δρχ. στο παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των παλαίμαχων κομμουνιστών και προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: Ε. ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ, ΛΟΥΛΑΣ ΛΟΓΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΑΒΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΠΕΡΙΚΛΗ.