Η εκχώρηση της πρόληψης στους δήμους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις με την ταυτόχρονη πολυδιάσπασή της και τον περιορισμό της σε περιορισμένο αριθμό ατόμων έρχεται να επιβεβαιωθεί απ' τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με αφορμή το Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, όπως έχει οριστεί διεθνώς ο Μάρτης.
Ετσι χτες το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων «για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα» στα κέντρα του Ομίλου της «Βιοϊατρικής» στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η εξέταση έχει την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας του Πεπτικού και θα διαρκέσει απ' την 1-31 Μαρτίου 2010. Ανάλογες δραστηριότητες ανακοίνωσαν χτες για τον καρκίνο παχέος εντέρου και διάφορες ΜΚΟ.
Δραστηριότητες που βεβαιώνουν ότι αντί η πρόληψη να αποτελεί καθημερινό συστατικό στοιχείο ενός κεντρικά σχεδιασμένου και αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, εκχωρείται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στους ΟΤΑ και στη χρηματοδότηση απ' τις πολυεθνικές του φαρμάκου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μάλιστα, η αδήριτη ανάγκη για την ενιαία και γενική έρευνα - και όχι την αποσπασματική - στο γενικό πληθυσμό προκύπτει και απ' τα ίδια τα στοιχεία που συνέλεξαν απ' την περιοσμένη δραστηριότητά τους οι ΜΚΟ. Σύμφωνα με στοιχεία του «Αγκαλιάζω», την περίοδο 2008-2009 έγιναν εξετάσεις σε 11.445 και 1.224 (10.70%) από αυτούς έλαβαν θετική απάντηση στην εξέταση (και τους υποδείχθηκε να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις). Υπολογίζεται ότι από τα 1.224 άτομα, στα περίπου 460 θα διαγνωστεί κάποιος πολύποδας, ενώ σε περίπου 150 ενδέχεται να διαγνωσθεί έγκαιρα πρώιμος καρκίνος παχέος εντέρου με σημαντικές πιθανότητες ίασης.