Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Βρετανοί εμπαίζουν το Ιράν

Στο «ναδίρ» έφτασαν οι σχέσεις του Ιράν με το Βρετανικό Μουσείο, κατ' επέκταση και με την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση, λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή την άρνηση των Βρετανών να επιστρέψουν στην Τεχεράνη τον περίφημο «κύλινδρο» του αρχαίου Πέρση βασιλιά Κύρου (μέσα του 6ου αι. π.Χ.), ο οποίος φέρει σφηνοειδή βαβυλωνιακή γραφή και θεωρείται η πιο παλιά «χάρτα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προχθές, το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεών του με το Βρετανικό Μουσείο και την εμπλοκή της ΟΥΝΕΣΚΟ στην υπόθεση, δεδομένου, ότι η τελευταία ημερομηνία που είχαν υποσχεθεί οι Βρετανοί για την επιστροφή του σημαντικού αυτού αντικειμένου, ήταν προχτές. Είχαν προηγηθεί ανάλογες υποσχέσεις για τον περασμένο Σεπτέμβρη, Νοέμβρη και το φετινό Γενάρη. Στο μεταξύ, οι Ιρανοί έχουν ξοδέψει, ήδη, 200 χιλιάδες δολάρια για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλούς φύλαξης του κυλίνδρου.

Φυσικά, οι λόγοι της διαμάχης είναι περισσότερο πολιτικοί παρά πολιτιστικοί. Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο, με το γνωστό βρετανικό θράσος, έχει θέσει ήδη από τον περασμένο Οχτώβρη πολιτικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα, λόγους «πολιτικής αστάθειας» στο Ιράν! «Οπως πάντα με οποιοδήποτε είδος δανείου, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι κατάλληλη», είχε δηλώσει τότε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του μουσείου. Τον περασμένο Γενάρη προέβαλαν και επιστημονικούς λόγους, δηλαδή κάποιες συμπληρωματικές, συγκριτικές, μελέτες, μεταξύ κάποιων βαβυλωνιακών πινακίδων από τις αποθήκες του μουσείου και του κυλίνδρου...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org