Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέος «πυρηνικός αιφνιδιασμός»

TEXEΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Την απόφασή της να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω εμπλουτισμό του ουρανίου της, μέχρι το ποσοστό του 20%, εντός Ιράν, κοινοποίησε επισήμως χτες στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η Τεχεράνη. Την νέα «αιφνιδιαστική» αυτή κίνηση ανακοίνωσε, πάλι, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την Κυριακή το απόγευμα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η διαδικασία θ' αρχίσει από σήμερα Τρίτη. Στην επίσημη ενημέρωση της ΔΕΑΕ, καλούνται οι επιθεωρητές της να παρευρίσκονται σε όλη τη διαδικασία εμπλουτισμού.

Πρόκειται για τη δεύτερη «κίνηση έκπληξη» της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα τα τελευταία 24ωρα. Στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, ο Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι το Ιράν «δεν έχει πρόβλημα» να εξάγει το ουράνιο για περαιτέρω εμπλουτισμό (όπως περίπου αναφέρεται στη σχετική πρόταση της ΔΕΑΕ, που, στην αρχή, απέρριψε η Τεχεράνη).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, η απόφαση εμπλουτισμού ουρανίου, εσωτερικά, δε σημαίνει «εγκατάλειψη της πρόθεσης εξαγωγής του. Αν η Δύση απαντήσει θετικά, τότε θα προχωρήσουμε σε εξαγωγή». Παρόλα αυτά, γεγονός είναι ότι η Τεχεράνη δεν ενημέρωσε επισήμως τη ΔΕΑΕ ότι αποδέχεται την πρόταση εξαγωγής ουρανίου που είχε κατατεθεί, ούτε σε ποια ποσότητα εξαγωγής συναινεί, ούτε σε πόσο χρονικό διάστημα θέλει να του έχει επιστραφεί. Επίσης, ο Σαλέχι ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, το Ιράν θα έχει κατασκευάσει 10 εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου.

Η πληροφορία προκάλεσε νέα αναστάτωση στους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα - και Γερμανία). Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «υπάρξει μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία, προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση στην ιρανική ηγεσία», υποστηρίζοντας ότι «η επιβολή νέων κυρώσεων μπορεί να αποδώσει». Ο Γερμανός ομόλογός του, Καρλ Τέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ τόνισε ότι «θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταστήσει σαφές ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή της». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, μίλησε για «τακτική εξαπάτησης» και τάχθηκε υπέρ της λήψης «μόνιμων μέτρων».

Βαθιά ανησυχία εξέφρασε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Μόσχα «κάλεσε επιτακτικά το Ιράν να προχωρήσει σε εφαρμογή της συμφωνίας εξαγωγής του ουρανίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις». Πιο καυστικός όλων, για άλλη μια φορά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ επεσήμανε ότι ο απλός εμπλουτισμός, στο 20%, ουρανίου δεν είναι αρκετός προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικό καύσιμο, όπως διατείνεται η Τεχεράνη. Συμπλήρωσε ότι, μέχρι πρότινος, η ίδια η ιρανική ηγεσία διατεινόταν ότι δεν έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή του ουρανίου σε πυρηνικό καύσιμο, οπότε, κατέληξε, «ο εμπλουτισμός που ανακοινώθηκε σχετίζεται μάλλον με πυρηνική στρατιωτική τεχνολογία και όχι με καύσιμα». Ο Κουσνέρ τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων, αν «αποδειχθούν αδύνατες» οι διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ