Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με... διευκρινίσεις «διεκδικεί» μέρος των χρωστούμενων

Διευκρινίσεις αποφάσισε να ζητήσει η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τη μη εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό των περίπου 150 δισ. δραχμών που υποσχέθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, πως θα αποδοθούν του χρόνου στους δήμους, ως παρακρατημένοι πόροι από το φόρο εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών.

Προφανώς για να κατευναστούν οι αντιδράσεις πολλών αιρετών και μόνον, αφού όπως έχουν δηλώσει στελέχη της ΚΕΔΚΕ - και φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό της στην Κω - η αύξηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μια περιθωριακή άποψη και σίγουρα όχι το ζητούμενο. Αντίθετα, προτείνουν τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους, μέσα από τις οποίες ισχυρίζονται πως θα αυξηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), και την απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους ίδιους (άποψη που βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ).

Με βάση μάλιστα και την εμπειρία από τη θητεία της σημερινής ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) - διάστημα που όχι μόνο δε διεκδίκησε την υλοποίηση αποφάσεων των συνεδρίων της για αύξηση των ΚΑΠ που λαμβάνουν οι δήμοι και απόδοση όσων παρακρατούνται από το 1990 (αγγίζουν τα 1,7 τρισ. δραχμές), αλλά αντίθετα συναίνεσε σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές για το θεσμό - οι διευκρινίσεις που φέρεται να ζητά τώρα η Ενωση, μάλλον για το θεαθήναι είναι. Εχει σημασία, ωστόσο, ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - χωρίς να αναγνωρίζει το σύνολο των οφειλών της κυβέρνησης στους Δήμους - αναγνωρίσει πως τα 150 δισ. δραχμές που υποσχέθηκε η υπουργός Εσωτερικών, δεν προβλέπεται να αποδοθούν. Πως η κυβέρνηση οφείλει 240 δισ. δραχμές στην ΤΑ, ως χρήματα που κατέβαλλαν οι δήμοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του «Καποδίστρια». Πως τα χρήματα που θα πάρουν οι δήμοι το 2001 είναι μειωμένα σε σχέση με τα 2000.

Ολα αυτά πάντως θα συζητηθούν την ερχόμενη βδομάδα σε συνάντηση που θα έχει η ΚΕΔΚΕ με τη Β. Παπανδρέου και εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

  • Κατά τα άλλα, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, σε συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων από το Ιόνιο και το Αιγαίο, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων Ελλάδας (ΣΥΝΔΕ), με στόχο οι αρθεί η απομόνωσή τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η εν λόγω απόφαση - σημειώνει η ΚΕΔΚΕ - έρχεται μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ενωσης στην Κω, περί της ανάγκης για «οικονομική υποστήριξη των απαραίτητων πολιτικών για την άρση της απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών»... Μόνο που αμφότερες πλευρές ξεχνούν πως η λεγόμενη οικονομική στήριξη των νησιών δεν υπάρχει καν στα χαρτιά (βλέπε κρατικός προϋπολογισμός), αφού τα χρήματα που θα λάβουν φέτος οι δήμοι όλης της χώρας κυμαίνονται στα ίδια με τις προηγούμενες χρονιές πενιχρά επίπεδα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ