Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ετοιμάζει κατάφωρο χτύπημα στο ακαδημαϊκό άσυλο

Με επιστολή στους πρυτάνεις βάζει θέμα πλήρους εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου και προτείνει παραπέρα μέτρα ενάντια στο άσυλο

Θέμα δραστικού περιορισμού του ακαδημαϊκού ασύλου άνοιξε χτες η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με επιστολή της προς τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Τυπικά, η υπουργός καλεί τους πρυτάνεις να συζητήσουν για το θέμα στην επόμενη Σύνοδό τους, βάζοντάς τους όμως άξονες και περιεχόμενο σε αυτή τη συζήτηση, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου και τη διεύρυνσή του με δύο νέες αντιδραστικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα, η υπουργός λέει:

  • «Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του». Θυμίζουμε ότι ο νόμος - πλαίσιο ορίζει πως η κάθε σύγκλητος θα αποφασίσει ποιοι χώροι του ιδρύματος καλύπτονται από άσυλο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο κάποιες υπηρεσίες και χώροι του ιδρύματος να μην καλύπτονται (π.χ. διοικητικές υπηρεσίες, ειδικοί λογαριασμοί) και να μπορούν να καταστέλλονται οι κινητοποιήσεις σ' αυτούς τους χώρους... χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ότι μέλημα του νόμου - πλαισίου είναι να προστατεύει την «επιχειρηματική» λειτουργία του πανεπιστημίου από το κίνημα και τον «εσωτερικό εχθρό» είναι φανερό και από την επισήμανση της υπουργού ότι στους στόχους του ασύλου θα πρέπει να είναι η προστασία «...της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας». Δηλαδή, όποια κινητοποίηση διακόπτει λειτουργίες του ιδρύματος (π.χ. ακόμα και μια απεργία υπαλλήλων ή διοικητικού προσωπικού) θα θεωρείται κατάλυση του ασύλου!
  • «Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των Πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου (...) ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών σε πραγματικό χρόνο»! Δηλαδή, καλεί σε διαρκή και άμεση συνεργασία των ιδρυμάτων με τους εισαγγελείς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Οσο για τα «περιστατικά» που λέει, αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για οποιαδήποτε κατάλυση του ασύλου με βάση το παραπάνω σκεπτικό. Με άλλα λόγια, ακόμα και μια φοιτητική Γενική Συνέλευση που γίνεται σε ώρα μαθήματος, ακόμα ένας συμβολικός αποκλεισμός του ειδικού λογαριασμού ή πόσο μάλλον μια απεργία, θα αντιμετωπίζονται «σε πραγματικό χρόνο» από τις δυνάμεις καταστολής!
  • «Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας». Η υπουργός προχωράει έτσι και πέρα από το νόμο - πλαίσιο, υπαγορεύοντας «αστυνομικού» τύπου μέτρα εντός των ιδρυμάτων στην καθημερινή τους λειτουργία. Δίνει έτσι πλήρη κάλυψη σε αντιδραστικές φωνές που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για σεκιουριτάδες στα ιδρύματα, για ελέγχους στις εισόδους, κ.ά.

Στην επιστολή μπαίνει επίσης θέμα καταγραφής και... απελευθέρωσης των «όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη».

Η υπουργός εμφανίζει τα παραπάνω ως «βάση» συζήτησης και ζητά τις «προτάσεις» των πρυτάνεων, έχοντάς τους όμως ξεκαθαρίσει ότι σχετικά με το άσυλο «όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου». Δηλαδή, ο αντιδραστικός νόμος, που περιορίζει δραστικά το άσυλο και επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά το χαρακτήρα του ως θεσμού που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ενάντια σε οποιαδήποτε κινητοποίηση εντός των πανεπιστημίων..., επιβάλλεται να εφαρμοστεί. Μάλλον το μόνο που αφήνει «ανοιχτό» και υπό συζήτηση με τους πρυτάνεις η κυβέρνηση, είναι το πόσα περισσότερα αντιδραστικά βήματα διατίθενται να κάνουν για το χτύπημα του ασύλου, για το τσάκισμα μιας ακόμα λαϊκής κατάκτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ