Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Εκδηλώσεις για τα θύματα του κολαστηρίου

ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς - Μπίρκεναου, όπου αποκαλύφθηκε η τραγική αλήθεια για τις προγραμματισμένες, μαζικές και απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τους φασίστες. Περίπου 7.000 ετοιμοθάνατοι κρατούμενοι διασώθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, όταν άνοιξαν τις πύλες του Αουσβιτς, το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης ανθρώπων, Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση, την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες.

Επιζώντες, πρώην κρατούμενοι του κολαστηρίου, μαζί με τις οικογένειές τους, αψηφώντας το χιόνι και τις θερμοκρασίες που έφθαναν τους -10 βαθμούς Κελσίου, συγκεντρώθηκαν χτες στο Αουσβιτς για να πάρουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του στρατοπέδου. Η 27η Γενάρη, μόλις το 2005, επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ ως «Διεθνή Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Για τη συγκεκριμένη μέρα μίλησαν πολλοί πολιτικοί. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, που πριν την εκδήλωση υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ» τι συνέβη στο στρατόπεδο αυτό και πως «είναι ευθύνη κάθε Ευρωπαίου πολιτικού να διατηρήσει τη μνήμη του Αουσβιτς και να προσπαθήσει να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον παρόμοια τραγωδία». Είναι ο ίδιος πολιτικός ωστόσο, που πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική καμπάνια στην Ευρώπη και στην προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με το σοσιαλισμό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα, σημείωσε πως ο ισραηλινός λαός, σε αντίθεση με ό,τι ήταν πριν 65 χρόνια, είναι τώρα έτοιμος για μια νέα απειλή εναντίον του, ενώ ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανακάλεσε στη μνήμη τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και προειδοποίησε για μια νέα απειλή εκ μέρος του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος. Φυσικά, σήμερα το Ισραήλ, με τη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, επιδίδεται σε γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκε και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, στα περιθώριο των οποίων είχε συνάντηση και με τον Γ. Μπούζεκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ