Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Σημαντικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια

Μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας για 128 περιοχές της χώρας θα υπάρξει από την υποβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων. Με την ανακατανομή της υπάρχουσας δύναμης που έχει αποφασιστεί από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το προσωπικό των κλιμακίων μειώνεται από 17 σε 12 άτομα. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα.

Στη σχετική καταγγελία που απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται οτι «η λεγόμενη αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που επικαλείστε, μετά τη μείωση που κάνατε κατά το 1/3 στη δύναμη των πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής της υπηρετούσας δύναμης σε συνδυασμό με τους πειραματισμούς σας στο ωράριο, πρακτικά σημαίνει: για 128 περιοχές της χώρας ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας από την υποβάθμιση των κλιμακίων αφού στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης ενός συμβάντος θα υπάρχουν κατά παράβαση όλων των κανόνων ασφάλειας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μόνο δύο ή το πολύ τρεις πυροσβέστες για να στελεχώσουν μετά βίας ένα όχημα».

Παράλληλα, για τους 650 υπαλλήλους που «περισσεύουν» από τα κλιμάκια οι συνέπειες θα είναι μαζικές μεταθέσεις και απεριόριστη καταπόνηση στο ωράριο και τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας των υπολοίπων 12 από τους 17 που θα απομείνουν σε κάθε κλιμάκιο, «τη στιγμή, μάλιστα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «που καταργήσατε την 24ωρη εναλλαγή βάρδιας, που ως ωράριο με δεδομένη την έλλειψη δύναμης έδινε λύση σε επιχειρησιακό επίπεδο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μετακινούμενων υπαλλήλων από απομακρυσμένες περιοχές προς τα κλιμάκια. Ενώ με το 8ωρο εξαήμερο που επιβάλλετε από 1 Φλεβάρη ως αντίδραση στην άρνηση των πυροσβεστών να δεχτούν το 12ωρο της ΕΕ, με τις τέσσερις βάρδιες που δημιουργούνται αντί των τριών που είναι τώρα, θα αναλογούν τρεις πυροσβέστες σε κάθε βάρδια».

Προστίθεται, δε, πως «για τις ΕΜΑΚ και τους λιμενικούς σταθμούς που επεμβαίνουν μακριά από την έδρα τους κατ' αποκλειστικότητα αντιμετώπισης ειδικών συμβάντων λόγω του ωραρίου και της έλλειψης δύναμης, σημαίνει επιχειρησιακή εμπλοκή και για τα πολεμικά αεροδρόμια, διακύβευση των διατάξεων του α.14 του ΠΔ 20/89 που διέπει τη λειτουργία τους και οικονομική επιβάρυνση του προσωπικού από τις συχνές μετακινήσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι τα θύματα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι οι πυροσβέστες που θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τις συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ