Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή στη Μελβούρνη

Την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Χρυσανθακόπουλος ή Χρύσσας όπως ήταν γνωστός στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης. Ο Νίκος γεννήθηκε στο Βαθύ της Ιθάκης στις 26 Αυγούστου 1925 και μεγάλωσε στην Ιθάκη. Στα 17 του χρόνια γράφτηκε μέλος του ΚΚΕ και εισχώρησε στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας υπηρετώντας από τις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα όταν ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ γράφτηκε αμέσως μέλος.

Μετά την απελευθέρωση, κλήθηκε να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Επειδή όμως αρνήθηκε ν' αποκηρύξει το ΚΚΕ τον εξόρισαν στη Μακρόνησο όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια για 18 μήνες. Οταν αφέθηκε ελεύθερος έπιασε δουλειά στα καράβια απ' όπου στο τέλος της δεκαετίας του 1950 το έσκασε στην Αυστραλία. Δούλευε παράνομα για 6 μήνες περίπου, και κατόπιν παρουσιάστηκε στις μεταναστευτικές αρχές και ζήτησε νόμιμη διαμονή στην Αυστραλία. Του παραχωρήθηκε και αμέσως έφερε εδώ και τη σύζυγό του Αννα όπου έμεναν αρχικά στο Σίδνεϊ, και από το 1980 εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη. Μαζί απέκτησαν δυο κόρες και πέντε εγγόνια.

Ο Νίκος δε σταμάτησε καθόλου ν' αγωνίζεται ενάντια στο σάπιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και εδώ στην Αυστραλία. Γράφτηκε μέλος του ΚΚΑ, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτώριας, και γράφτηκε επίσης μέλος του Εργατικού Συνδέσμου «Δημόκριτος».

Η σορός του Νίκου αποτεφρώθηκε στο «Springvale Crematorium» την Τετάρτη 6 του Γενάρη 2010, μετά από μια μεγαλειώδη τιμητική κηδεία που του κάμαμε εμείς οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, σε συνεργασία με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αιώνια η μνήμη του!

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτώριας 1941-1944, Πάνος Σταματόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ