Σε άγριες περικοπές για τους ασθενείς αλλά και τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς φαίνεται ότι θα καταλήξουν, τελικά, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας.
Οι πλευρές αυτές προκύπτουν με βάση τις επαφές που είχε η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τους υπουργούς Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Για τα θέματα αυτά, και με πρωτοβουλία του ΠΦΣ, έγινε χτες ενημερωτική σύσκεψη με τη συμμετοχή των ΔΣ του ΠΦΣ και των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.
Σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στη σύσκεψη, προκύπτουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής κεντρικά ζητήματα: Θα επιχειρηθεί - με κάθε μέσο - μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό θα εκφραστεί με την αυστηρή λίστα για τα φάρμακα που θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους αλλά και την επέκταση των Μή Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα οποία θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Θύματα αυτής της επιλογής θα είναι και οι φαρμακοποιοί καθώς η κυβέρνηση μελετά για κλιμακωτό - σε αντίθεση με το σταθερό σήμερα - ποσοστό κέρδους. Η εφαρμογή θα σημάνει το κλείσιμο του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς και την αντικατάστασή του από επιχειρηματικές αλυσίδες που θα παρέχουν και φάρμακα. Αυτή η προοπτική αποτελεί απειλή για την ίδια την υγεία των ασφαλισμένων καθώς θα υπακούει μόνο σε οικονομικά - και όχι επιστημονικά και ιατρικά - δεδομένα.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας - όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη - ήταν απροκάλυπτα κυνικός στην ενημερωτική συνάντηση με τον ΠΦΣ υποστηρίζοντας πως τα 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πολλά και ότι πρέπει να πέσουν στα 4.000. Πρόκειται για μια άποψη που υπακούει με δουλικό τρόπο στις υποδείξεις των Βρυξελλών για λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας η οποία καρπώνεται το 62,7% του τζίρου που διατίθενται μέσω των φαρμακείων.
Αναδεικνύεται δηλαδή ακόμα μια φορά ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο η παραγωγή, διακίνηση και εισαγωγή του φαρμάκου μένει στα χέρια ιδιωτών, δε θα ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Οπως επισήμαναν και χτες οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών χρειάζεται πάλη για ένα δημόσιο συστήμα Υγείας και δημόσιο φορέα φαρμάκου, ο οποίος θα παράγει, θα διακινεί, θα εισάγει και παρέχει δωρεάν τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη.