Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κοντά στην κατάληψη του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα έχουν φτάσει σε σημεία που απέχουν 2 χλμ. από το κέντρο του Γκρόζνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Μανίλοφ. «Βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και νότια τα στρατεύματά μας προχωρούν σταθερά προς το κέντρο και... βρίσκονται σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 2 έως 3 χλμ. και από 4 έως 5 χλμ. απ' αυτό», τόνισε ο Μανίλοφ, αλλά αρνήθηκε να πει πότε υπολογίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν τον έλεγχο της πόλης, στην οποία οι αντάρτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Ο στρατηγός είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Ρωσία προτίθεται να συντρίψει «τις κύριες τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις» στο Γκρόζνι και τα νότια οχυρά τους ως την Πρωτοχρονιά και να εκκαθαρίσει την επαρχία από μικρότερες ομάδες ανταρτών μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Από τη μεριά του, και ο υπουργός Αμυνας, στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, δήλωσε ότι, παρά τη σθεναρή αντίσταση των «τρομοκρατών», οι ρωσικές δυνάμεις συγκλίνουν προς το κέντρο του Γκρόζνι από διάφορες κατευθύνσεις. «Η επιχείρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό, δεν υπάρχει βιασύνη. Το βασικό θέμα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειές μας και να αποφύγουμε τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό του Γκρόζνι», τόνισε ο Σεργκέγεφ. Οι τσετσενικές δυνάμεις εθελοντών που μάχονται στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων κατόρθωσαν τη Δευτέρα το βράδυ να καταλάβουν το προάστιο Σταραπομίσλοφσκι, δυτικά του Γκρόζνι, και συνεχίζουν την προώθησή τους στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην δημάρχου του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ, που είναι αρχηγός των εθελοντών, οι οποίοι πρώτοι έκαναν την επίθεση στο Γκρόζνι το πρωί του Σαββάτου. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε με σφοδρότητα θέσεις των Τσετσένων σε ορεινές περιοχές καταστρέφοντας 21 τηλεπικοινωνιακούς αναμεταδότες, δύο βάσεις αεράμυνας και τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο Μοζντόκ, πρωτεύουσα της γειτονικής Βόρειας Οσετίας, όπου βρίσκεται το ρωσικό αρχηγείο. Τρεις μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ενάντια των ισλαμιστών ανταρτών στην Τσετσενία, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της την περιοχή, εκτός από το Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι εξακολουθούν να ελέγχουν βάσεις τους σε ορεινές περιοχές της Τσετσενίας.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το στρατηγείο του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ σε ορεινή περιοχή, στη Νότια Τσετσενία, χωρίς πάντως να αναφέρει πού ακριβώς βρίσκεται το στρατηγείο του Μασχάντοφ. Αυτές τις πληροφορίες απέρριψε ο στρατηγός Μανίλοφ, διότι, κατά τη γνώμη του, «δεν υπάρχει κανένα επιτελείο, υπάρχει μόνο μια χούφτα ανθρώπων που περιφέρονται στο έδαφος της Τσετσενίας. Η πολιτική τύχη αυτών των ανθρώπων είναι γνωστή και το φυσικό τους τέλος είναι αναπόφευκτο». Σύμφωνα πάντα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση διαθέτει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των Μπασάγεφ, Χατάμπ και Μασχάντοφ.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν επαίνεσε το ρωσικό στρατό για τη δράση του στην Τσετσενία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άψογη» τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών ανταρτών. «Κατά το παρελθόν είχαν γίνει μικρά λάθη τα οποία οδήγησαν σε μεγάλα σφάλματα», τόνισε ο Γέλτσιν σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφερόμενος στον προηγούμενο πόλεμο του 1994-1996 στην Τσετσενία, τον οποίο είχε χάσει η Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ