Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση

Η ευθεία - ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το εύρος της νέας αυτής σφοδρής επίθεσης απλώνεται και καλύπτει ζωτικές πλευρές των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, οι οποίες αφορούν τα λαϊκά εισοδήματα, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό σύστημα, τις δημόσιες δαπάνες, νέες ιδιωτικοποιήσεις. Το διακύβευμα, για την εργατική τάξη, τους μικρούς αγρότες, τα μεσαία στρώματα, μεγάλο. Αυτό που έχει τεθεί επί τάπητος και αμφισβητείται, είναι αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ή όχι δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αν οι εργασιακές σχέσεις διολισθήσουν ακόμα περισσότερο στα σκοτεινά πεδία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αν επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Αμφισβητούνται εργατικές κατακτήσεις, οι οποίες, μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων, αποτελούσαν ασπίδα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων από την εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία. Τα δημόσια συστήματα Ασφάλισης, Παιδείας, Υγείας, οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως τα γνωρίσαμε στη διάρκεια του πολυτάραχου 20ού αιώνα, χωρίς να αναιρούν στο παραμικρό τα εκμεταλλευτικά στοιχεία του συστήματος, αποτελούσαν όμως λαϊκές κατακτήσεις, άμυνα στην καπιταλιστική επιθετικότητα, ώστε το εργατικό κίνημα να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματά του από την καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία. Σήμερα, όλο αυτό το προστατευτικό πλέγμα που είχε κατακτηθεί με πολύ κόπο, πολλές θυσίες και αγώνες, αυτό που οι προηγούμενες γενιές εργατών άφησαν παρακαταθήκη στους νεότερους, στην ουσία δεν υπάρχει, ενώ τώρα απειλούνται και τα τελευταία απομεινάρια του. Εκεί στοχεύει η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία λειτουργεί ως το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου.

Η νέα επίθεση συνοδεύεται με μία πρωτοφανή ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας. Υποστηρίζει σήμερα η κυβέρνηση ότι είναι αναγκασμένη να πάρει ...δυσάρεστα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους, να ...σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διαφαινόμενη κατάρρευση, να ανορθώσει την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας στις ξένες αγορές, να ανατάξει την ελληνική οικονομία...

Φυσικά, πρόκειται για πελώριο ψέμα. Η επίθεση που ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε πρωτόγνωρη. Αντίθετα, αποτελεί κρίκο της αλυσίδας των επιθέσεων που γνωρίσαμε την τελευταία 20ετία. Και η εκδήλωσή της δεν έχει σχέση με τις φάσεις εξέλιξης του ελληνικού καπιταλισμού, καθώς τα ίδια θέματα υπήρχαν στην επικαιρότητα και την εποχή των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περίοδο της ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου. Το 2001, όταν παρουσιάστηκαν οι προτάσεις Γιαννίτση οι οποίες σηματοδοτούσαν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν με ρυθμό 4%, οι επιχειρήσεις θησαύριζαν και ο ελληνικός λαός ληστευόταν με ανάλογου περιεχομένου αναδιαρθρώσεις και τις «ανατιμήσεις» του ευρώ. Πρόκειται, επομένως, για επίθεση, η οποία εξελίσσεται ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική θέση της χώρας, ανεξάρτητα από το αν η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανόδου ή σε φάση κρίσης.

Στη σημερινή εποχή της λεηλασίας των εργασιακών κατακτήσεων, δεν υπάρχουν ατομικά καταφύγια διάσωσης. Οι εργάτες, είτε θα ενωθούν να παλέψουν από κοινού και να αποτρέψουν την επίθεση και να αντεπιτεθούν, είτε όλοι μαζί θα βυθιστούν στο έρεβος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης υπάρχουν. Η πανελλαδική απεργία στις 17 Δεκέμβρη αποτελεί πλέον εργατικό ορόσημο. Η εργατική τάξη ενωμένη μπορεί να νικήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ