ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Νέες θεωρίες συνωμοσίας αναδύονται στο Πακιστάν, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που ακύρωσε την Τετάρτη το βράδυ την αμνηστία του Προέδρου της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που είχε χορηγηθεί με διάταγμα το 2007, από το στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς και σκανδάλων που αντιμετώπιζε. Η ακύρωση του διατάγματος αφορά εκτός από τον πρόεδρο, που εξακολουθεί να καλύπτεται από την ασυλία της θέσης του και σειρά από πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου που φέρονται να είναι αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα, δίνοντας «πράσινο φως» για την επαναδρομολόγηση δικαστικών διαδικασιών.
Η ακύρωση του διατάγματος επιτρέπει στην αντιπολίτευση να ζητήσει άρση και της προεδρικής του ασυλίας, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του αντισυνταγματική, αφού μέχρι το διάταγμα του 2007 είχε υποστεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ παρέμεινε και 11 χρόνια στη φυλακή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα του Υπουργού Αμυνας της χώρας, Αχμέντ Μουχτάρ, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο και αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Α. Ζαρντάρι διέψευσε τις φήμες που διέρρευσαν μετά τη δράση εναντίον του ΥΠΑΜ για πραξικόπημα, αποδίδοντας παράλληλα την απόφαση του δικαστηρίου σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα, εξακολουθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας, με νέο πλήγμα εναντίον τεμένους να σημειώνεται χθες στα βορειοδυτικά του Πακιστάν, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σε επιθέσεις δεκάδων αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν την Πέμπτη τουλάχιστον 17 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, στο πλαίσιο πάντα των αμερικανικών εντολών, που στηρίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την εξάπλωση του πολέμου από το Αφγανιστάν.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, αυξάνουν οι κατηγορίες για κατασπατάληση των χρημάτων που δαπανά η Ουάσιγκτον σχετικά με συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, με τα χρήματα που λείπουν όπως καταγγέλλουν γερουσιαστές να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια...