Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επιστολικές ψήφοι: το πολύτιμο έπαθλο

ΜΑΪΑΜΙ.-

Ουδείς ξέρει τι τελικά κρύβουν οι ψήφοι δι' αλληλογραφίας που έχουν σταλθεί στη Φλόριντα. Υπάρχει μια πιθανότητα να μάθουμε σήμερα. Ομως μπορεί και να μη μάθουμε, αν τελικά οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τη δικαστική μάχη, για να ληφθούν υπόψη τα συμπληρωματικά αποτελέσματα που θα δώσει η διά χειρός καταμέτρηση και η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αργήσει...

Για παν ενδεχόμενο, και δεδομένης της βαρύνουσας σημασίας τους, οι χιλιάδες ψήφοι των εκλογέων της Φλόριντα που ζουν στο εξωτερικό φυλάσσονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ως χρυσός μέχρι ν' αρχίσει η καταμέτρησή τους. Είναι πιθανόν απ' αυτές τις ψήφους να κριθεί ο νικητής στη Φλόριντα, ο οποίος θα εξασφαλίσει και τους 25 εκλέκτορες της πολιτείας, που είναι απαραίτητοι για να δώσουν το κλειδί του Λευκού Οίκου. Αν το δώσουν. Ετσι, με την τροπή που έχει πάρει η εκλογική μάχη, οι υπεύθυνοι έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κλειδώνοντας τα ψηφοδέλτια σε χρηματοκιβώτια και βάζοντας ένοπλους αστυνομικούς να τα φυλούν.

Αν και εκκρεμεί η δικαστική προσφυγή, η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και να ενημερωθούν οι αρχές μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Περίπου 2.000 ψήφοι ετεροδημοτών που είχαν φθάσει μέχρι τη νύχτα των εκλογών έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά εκτιμάται ότι άλλα 1.900 έως 2.600 ψηφοδέλτια έφθασαν δι' αλληλογραφίας στη Φλόριντα μετά τις εκλογές και αυτά μπορεί να είναι το χρυσό εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ψήφων δι' αλληλογραφίας που εστάλησαν στη Φλόριντα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς προηγήθηκε μεγάλη εκστρατεία των δύο πολιτικών κομμάτων.

Πάντως, μία άλλη διάσταση στο θρίλερ, αλλά και τις «πολύτιμες επιστολικές ψήφους» της ηλιόλουστης Φλόριντα έδωσε χτες η εφημερίδα «Wall Street Journal» που έγραψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί δαπάνησαν περίπου 400.000 δολάρια στις αρχές Οκτώβρη για διαφήμιση σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με στόχο την ψήφο των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό. Ακόμη 200.000 δολάρια δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση επιτροπών υποστήριξης στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times». Οι Δημοκρατικοί δαπάνησαν για τον ίδιο σκοπό 80.000 δολάρια, αλλά υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους ήταν καλύτερα οργανωμένη, με στόχο κυρίως τους Αμερικανούς που ζουν στο Μεξικό, τον Καναδά και το Ισραήλ. Οι Ρεπουμπλικανοί εστίασαν την προσοχή τους στους στρατιωτικούς και τις γυναίκες, ενώ οι Δημοκρατικοί στους επιχειρηματίες και τους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ