Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοντά στα προβλήματα και τον αγώνα των αθλητών

Σε βάλτο είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Σε βάλτο είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Μέσα από μια σειρά συναντήσεων με συνδικαλιστές αθλητές και παράγοντες ομοσπονδιών, το ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που είναι καλά κρυμμένα πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζεται από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες τους είναι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ομάδων.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλο το λαό και ειδικά για τη νεολαία. Τις προϋποθέσεις και τη χρηματοδότηση για τη σωστή άθληση πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος. Είναι αντίθετο με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για περαιτέρω παράδοσή του στους ιδιώτες προς κερδοφορία, με την «τουριστική αξιοποίηση» του αθλητισμού. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα σταθεί δίπλα στους αγώνες των αθλητών για την εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Βρέθηκε δίπλα στους αθλητές του μπάσκετ στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις τους και θα συνεχίσει να το κάνει.

Ας δούμε κωδικοποιημένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές σε μια σειρά αθλήματα.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Αγωνία για τη συνέχεια

Πολλά τα προβλήματα και στους παίκτες του μπάσκετ, κυρίως στις μικρές ομάδες και κατηγορίες

Icon

Πολλά τα προβλήματα και στους παίκτες του μπάσκετ, κυρίως στις μικρές ομάδες και κατηγορίες
Μιλώντας στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ο Μανώλης Παπαμακάριος έδωσε το στίγμα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο:

«Υπάρχει η εντύπωση στον κόσμο ότι ο χώρος του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, εξαιτίας των ποσών που ακούγονται, και σίγουρα είναι μια πραγματικότητα. Οχι για όλους όμως. Υπάρχει μια μειοψηφία που παίρνει πολλά λεφτά εξασφαλίζοντας τη ζωή της, άλλα και η πλειοψηφία που αφορά τους περισσότερους. Αυτούς που πληρώνονται με το βασικό μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη, έχοντας προβλήματα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθυστερήσεις μισθών και αβέβαιο μέλλον. Στην Α1, εκτός 5-6 ομάδων, στις υπόλοιπες όπως και στις αντίστοιχες της Α2, τα προβλήματα είναι πολλά. Παίκτες τραυματίζονται και τους κόβουν το συμβόλαιο, δεν μπορούν να διεκδικήσουν από πουθενά τα θέματα που τους αφορούν και αυτή η κατάσταση τείνει να παγιωθεί.

Εμείς ξέρουμε από τα γήπεδα ότι χωρίς ομαδική προσπάθεια και αλληλεγγύη δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Η σημερινή διοίκηση του ΠΣΑΚ κατάφερε να συσπειρώσει τους μπασκετμπολίστες μετά από χρόνια, αφού υπήρχαν αρκετά προβλήματα. Μάλιστα πλέον οι αποφάσεις που παίρνονται αφορούν όλα τα μέλη του ΠΣΑΚ και όχι το ΔΣ».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Θύματα οι μικρές κατηγορίες

Πολλά και σημαντικά είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές, κυρίως στις «μικρότερες» κατηγορίες. Θέματα που αφορούν χιλιάδες νέους οι οποίοι παίζουν ποδόσφαιρο και τις οικογένειές τους. Είναι γνωστό ότι σε ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων υπάρχουν μόνο δυο γήπεδα που κάπως πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξυπηρετηθούν τα εκατοντάδες σωματεία που υπάρχουν. Αυτό μαζί με το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης αναγκάζει τα περισσότερα σωματεία να υπολειτουργούν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αναγκάζονται να καταργήσουν τα τμήματα υποδομών τους προκειμένου να τα καταφέρουν, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά χωρίς το δικαίωμα στην άθληση. Tην ίδια ώρα η πολιτεία με τον τρόπο της κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της στους επιχειρηματίες των ΠΑΕ.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Οικονομική δυστοκία

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών είναι το οικονομικό. Από το 2004 και μετά η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας έχει μειωθεί κατά περίπου 50%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οφειλόμενα χρήματα σε προπονητές. Δεδομένο που δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια και στην ανάπτυξη του αθλήματος. Μια ανάπτυξη την οποία η πολιτεία αρνείται να βοηθήσει ακόμα και με τους απλούστερους τρόπους. Π.χ. το αίτημα της Ομοσπονδίας να μπουν οι προπονητές της Αρσης Βαρών στα σχολεία, με στόχο τη διεύρυνση της βάσης άντλησης ταλέντων.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Ολοένα και... βουλιάζει

Το οικονομικό και τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή είναι τα δυο πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία. Στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΚΟΕ ο πρόεδρός της Δημήτρης Διαθεσόπουλος εξέφρασε το παράπονό του στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι μια Ομοσπονδία με 5 Ολυμπιακά αθλήματα στις τάξεις της και πολλές διεθνείς επιτυχίες να φθάνει σε σημείο 0. Παράλληλα αποκάλυψε και τα προβλήματα στις υποδομές καθώς για να χρησιμοποιήσει κάποιος σύλλογος ή η ίδια η ΚΟΕ (για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων) τις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητήριου του ΟΑΚΑ χρειάζονται αρκετά αρκετά χρήματα. Μάλιστα είναι γνωστό πως όταν οι σύλλογοι το κάνουν αυτό, τα έξοδα μετακυλίονται στους γονείς των παιδιών.

ΣΤΙΒΟΣ - ΣΕΓΑΣ: Κοντά σε τέλμα

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες, βάσει επιστημονικών ερευνών, με τα περισσότερα προβλήματα παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες. Και αυτό είναι ενδεικτικό του τέλματος στο οποίο έχει φτάσει ο αθλητισμός στη χώρα μας. Ακόμα έγινε λόγος για το ντόπινγκ και την ανάγκη θωράκισης από αυτό, για το σχολικό αθλητισμό και την ανάγκη στήριξής του. Την ίδια ώρα τα προβλήματα για την πραγματοποίηση μαζικής λαϊκής άθλησης παραμένουν, με κύρια υπεύθυνη την πολιτεία. Η απουσία οργανωμένων προγραμμάτων άθλησης με επιστημονικοτεχνικό κριτήριο, η έλλειψη χώρων για δωρεάν άθληση ή το γεγονός ότι οι ήδη υπάρχοντες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αφού αφήνονται στη μοίρα τους, η παντελής απουσία του σχολικού αθλητισμού που θα βάλει τις βάσεις, είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

ΒΟΛΕΪ: Μεσοβέζικη κατάσταση

Πολλά και σοβαρά ζητήματα απασχολούν και τους αθλητές του βόλεϊ. Καταρχήν το καθεστώς κάτω από το οποίο βρίσκονται οι Ελληνες παίκτες καθώς υπάρχει μια μεσοβέζικη κατάσταση (ούτε επαγγελματική ούτε ερασιτεχνική) αφού τα σωματεία θεωρούνται Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ). Παράλληλα, μια σειρά άλλων προβλημάτων - όπως το ασφαλιστικό ή η καθυστέρηση οφειλών από τα σωματεία προς τους παίκτες, η μη τήρηση συμφωνιών που κάνουν οι ομάδες με τους ίδιους τους παίκτες (κυρίως του νέους), το πρόβλημα του αριθμού συμμετοχής των ξένων παικτών - δημιουργούν ασφυξία και στο χώρο του βόλεί, ιδιαίτερα στις κατηγορίες πέραν της Α1.


Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ