Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10560

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΚΚΕ: Καμιά θυσία από τους εργαζόμενους - Αντεπίθεση

ΣΕΛ.  10  -  13

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ από ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να ζουν χωρίς στον ήλιο μοίρα

Μιλούν στο «Ριζοσπάστη» μετανάστες για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, που δεν καλύπτονται από τα κυβερνητικά μέτρα

Τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες στενάζουν κάτω από το «ζυγό» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να συγκαλύψει την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που έχει εξαγγείλει, με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών. Που δε λύνει τα προβλήματα των μεταναστών, για τη ζωή των οποίων απαιτούνται:

  • Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις επειδή δεν έχουν χαρτιά.
  • Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης.
  • Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.
  • Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Σεβασμός των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.
  • Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκιση και επαναπροώθηση.
  • Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνον εφόσον το επιθυμούν.

ΣΕΛ.  8  -  9

Associated Press

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πεθαίνουν άνθρωποι από κρύο - ανύπαρκτες υποδομές

Η κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη, πράγμα όχι ασυνήθιστο, έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους, κυρίως αστέγων και φτωχών. Στην Πολωνία 79, στην Ουκρανία 32, στη Γαλλία 2 (φωτ. άστεγοι κοντά στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι), στη Ρουμανία 11, στην Τουρκία 6... Τα τραγικά αυτά στοιχεία στον 21ο αιώνα δείχνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Δείχνουν ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού εξαθλίωσε λαούς, τους οδήγησε στην ανέχεια, στην ανεργία και ενίοτε στο θάνατο.


ΣΕΛ.  3

Αθλια γεράματα

Η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Οι εργοδότες δε θα καταβάλλουν εισφορές ανά εργαζόμενο με βάση το μισθό του, αλλά με βάση τον τζίρο τους. Θα ενισχύονται κι από πάνω με κρατικό χρήμα για εισφορές Ασφάλισης, στο όνομα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το κράτος θα συνεισφέρει μόνο για την προνοιακή σύνταξη και για παροχές εξαθλίωσης. Ελεημοσύνη και όποιος γλιτώσει το θάνατο. Οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης και μ' αυτές θα καθορίζονται η σύνταξη και οι παροχές! Οποιος έχει, που δε θα έχει αφού μισθοί και μεροκάματα γίνονται της πείνας, ίσως εξασφαλίσει μερικά ψίχουλα παραπάνω. Αυτά τα μέτρα ενταφιασμού της Ασφάλισης, που φέρνουν άθλια γεράματα στους παραγωγούς του πλούτου, στέλνοντάς τους στον Καιάδα, τα αστικά ΜΜΕ είτε τα αποσιώπησαν είτε τα πρόβαλαν ως μέτρα σωτηρίας των εργαζομένων! Η ανυπόληπτη αστική προπαγάνδα, υπέρμαχος της βαρβαρότητας. Για τη σωτηρία του παράδεισου του πλούτου, στέλνοντας στην κόλαση τους εργαζόμενους. Ξεσηκωθείτε. Ενιαία λαϊκή αντεπίθεση.Να τσακίσουμε την πολιτική - λαιμητόμο της ζωής μας, στοχεύοντας το ξεθεμελίωμα της εξουσίας της εκμετάλλευσης.



ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν διετές «πάγωμα» μισθών

ΣΕΛ.  15
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Υπεύθυνοι κυβερνήσεις και μεγαλοεργολάβοι

ΣΕΛ.  22

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ