Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τέχνη στην υπηρεσία της εργατικής τάξης

Εγκαινιάστηκε χτες η μεγάλη εικαστική έκθεση στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, με τίτλο «Πέραμα κλειστόν»

Από τα εγκαίνια χτες στη Νίκαια. Στο βήμα, εκπροσωπώντας όλους τους εικαστικούς, ο Χ. Δαραδήμος
Από τα εγκαίνια χτες στη Νίκαια. Στο βήμα, εκπροσωπώντας όλους τους εικαστικούς, ο Χ. Δαραδήμος
Η εικαστική δημιουργία βρέθηκε για μια ακόμα φορά κοντά στον αγώνα των εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Αυτή τη φορά στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, όπου εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση προσφοράς έργων τέχνης για την οικονομική ενίσχυση των ταξικών σωματείων που υφίσταται βιομηχανία δικαστικών διώξεων λόγω της αγωνιστικής στάσης τους.

Εκατό σαράντα καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφοι έδωσαν το δικό τους χρώμα, το κόκκινο χρώμα του αγώνα. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από τις γειτονιές της Νίκαιας και όχι μόνον, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στη Ζώνη. Οχι μόνο με την παρουσία τους, αλλά και με την αγορά έργων της έκθεσης.

Πραγματική εργατική αλληλεγγύη

Τη λιτή τελετή των εγκαινίων άνοιξε ο οικοδεσπότης δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ως επικεφαλής μιας Δημοτικής Αρχής, που, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη με ευθύνη του κράτους, φιλοξενεί και στηρίζει αυτήν την έκθεση. Χαιρετίζοντας την παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σημείωσε πως «δείχνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με την εργατική τάξη». Πρόσθεσε πως «όσοι μένουν στον Πειραιά και τους δήμους του ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις στη Ζώνη, κι ας μην εργάζονται εκεί. Κανείς εργαζόμενος στη Ζώνη δεν ξέρει αν θα γυρίσει πίσω». Ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες, «που με τα έργα τους συμβάλανε σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αλλά και σε μια εκδήλωση πραγματικής αλληλεγγύης. Δείχνει πως μπορεί η τέχνη να είναι τέχνη για το λαό».

Τεράστια η επιλογή των έργων, ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις να ενισχύσουν τα ταξικά αγωνιστικά σωματεία της Ζώνης
Τεράστια η επιλογή των έργων, ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις να ενισχύσουν τα ταξικά αγωνιστικά σωματεία της Ζώνης
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός εργαστηρίου Χαρακτικής στη Νίκαια, «όπου θα μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργούν και στο Δήμο να υπάρχει ένα κέντρο εικαστικών αναζητήσεων, για να έρθει πιο κοντά η τέχνη στο λαό». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχει φως και με τον αγώνα μας, είτε μέσα από την τέχνη, είτε από τις διαδηλώσεις, μπορούμε να δείξουμε ότι ο λαός δεν είναι μόνος του, έχει στηρίγματα».

Ακολούθησε ο Ακης Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «σε αυτές τις μαύρες μέρες που βιώνουμε ο αγώνας πρέπει να είναι σε πολλά επίπεδα. Με αυτό το σκεπτικό εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει αυτή η συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες». Αναφέρθηκε επίσης στο χώρο δουλειάς τους με τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα από την εφοπλιστική ασυδοσία, την καθημερινή απειλή της ανεργίας, την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Υπογράμμισε επίσης: «Ενα σοβαρό ζήτημα είναι το θέμα των διώξεων και των μηνύσεων που έχει εξαπολυθεί απέναντι στο κίνημα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης».

Σχέση ζωντανή στο Πέραμα

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με τον Χαράλαμπο Δαραδήμο, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. «Εμείς κάναμε το μισό βήμα, σας καλούμε να κάνετε το άλλο μισό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή η έκθεση δεν είναι προϊόν μιας ειδικού τύπου ιδεολογικής ταύτισης, ούτε αποτέλεσμα μιας επίσης ειδικού τύπου ανθρωπιστικής καθηκοντολογίας. Είναι προϊόν μιας σχέσης ζωντανής, που οικοδομήθηκε με τους εργάτες της Ζώνης κόμπο τον κόμπο ξεπερνώντας πολλά εμπόδια. Μέσα από αυτήν στη σχέση, είδαμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Εμείς λέμε ότι μέσα στη Ζώνη θα πρέπει να αναδειχθεί και ο πολιτισμός, να αναδειχθούν όλα αυτά που κουβαλάει ο καθένας και εγκαταλείπονται σε κάποια ξερονήσια μιας υψηλού τύπου πνευματικής έξαρσης ή στα ξερονήσια της ανέχειας, της έλλειψης χρόνου, της μιζέριας».


Ο Χ. Δαραδήμος μοιράστηκε και μια εμπειρία που είχε από το Πέραμα: «Θαυμάζαμε με τους εργάτες ένα θαυμάσιο σκαρί μισοτελειωμένο και κουβεντιάζοντας φτάσαμε και στο οικονομικό, τους ρώτησαν αν πληρώθηκαν τουλάχιστον για τη δουλειά τους κι εκείνοι απάντησαν πληρωθήκαμε, αλλά τι να το κάνεις, δεν το είδαμε να πέφτει στο νερό». Πρόσθεσε ότι στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία ενός εικαστικού εργαστηρίου όπου τα παιδιά των εργατών και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα χώρο για να ασχοληθούν με την καλλιτεχνική δημιουργία. Κατέληξε, σημειώνοντας «δίνουμε ξανά αγωνιστικό ραντεβού τον Απρίλη στη νέα μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών στο Πέραμα».

Στην έκθεση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη εκτός από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από τους Δ. Κουτσούμπα, Δ. Γόντικα, Ν. Σοφιανό, μέλη του ΠΓ, την Ελπ. Παντελάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟ Πειραιά, τα μέλη της ΚΕ Π. Μεντρέκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπ. Χαλβατζή. Επίσης παραβρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκέμβρη. Ωρες λειτουργίας: καθημερινές 5 μ.μ. με 9 μ.μ. Σαββατοκύριακα 10 π.μ. με 9 μ.μ.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεσμός που παρά την αποσιώπηση ριζώνει στους εργάτες(2012-10-27 00:00:00.0)
Εκεί που ο μόχθος γίνεται Τέχνη(2012-10-26 00:00:00.0)
Και η Τέχνη στο μέτωπο του αγώνα(2012-10-13 00:00:00.0)
Εμπνευσή τους η καθημερινή πάλη των εργατών(2011-06-01 00:00:00.0)
Οταν η τέχνη συναντά την πρωτοπόρα τάξη(2010-04-18 00:00:00.0)
Στα εγκαίνια της Εκθεσης για το Πέραμα(2009-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ