Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Βήμα συντονισμού και στον Τουρισμό

Με σύνθημα «Ο τουρισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι προνόμιο», ξεκίνησε χτες η διάσκεψη για την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 17 χώρες

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνάντησης
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνάντησης
Με στόχο την εξασφάλιση ενός σημαντικού εργαλείου - όπλου του ταξικού κινήματος για τον παγκόσμιο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων του Τουρισμού, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ιδρυτική διάσκεψη με στόχο την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης του Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η συνάντηση, που αποτυπώνει τα βήματα που γίνονται για την ανασυγκρότηση και οργανωτική ενίσχυση της ΠΣΟ, ολοκληρώνεται σήμερα με την έγκριση του καταστατικού και του προγράμματος δράσης της διεθνούς κλαδικής οργάνωσης.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπρόσωποι συνδικάτων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού από Βιετνάμ, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Κούβα, Κροατία, Βραζιλία, Γαλλία, Κύπρο, Λίβανο, Κογκό, Νιγηρία, Συρία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Κένυα, Ινδία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και από επιχειρησιακά σωματεία.

«Η διεθνής δράση των μονοπωλίων στον Τουρισμό, τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτόν απαιτούν το διεθνή συντονισμό του ταξικού κινήματος, με όσο γίνεται ενιαίους αντιμονοπωλιακούς στόχους για ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη δράση», σημείωσε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο. «Ο τουρισμός - συνέχισε - όπως αναπτύσσεται παγκόσμια υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων που δρουν σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, για περισσότερα κέρδη, και όχι τις ανάγκες του λαού για αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, για ξεκούραση και αναψυχή». Αντίθετα, «για το ταξικό εργατικό κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Ο τουρισμός μπορεί αντικειμενικά να συμβάλει στη γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχική και σωματική ευεξία, στη μόρφωση και στη γνωριμία με την ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού».

Και μεταξύ άλλων κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα προβάλλει και διεκδικεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Ενα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο μπορεί αντικειμενικά να συμβάλει στην κοινή δράση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών, απέναντι στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Δύναμή μας η ταξική ενότητα

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι η μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση του κεφαλαίου είναι «η ταξική ενότητα, ο συντονισμός της δράσης και η αλληλεγγύη». Ενώ κατήγγειλε την προχτεσινή, όπως τόνισε, υπαγορευμένη από τις αμερικάνικες πολυεθνικές και τα μονοπώλια, παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που ζήτησε το τέλος της σταθερής δουλειάς, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και νέες απολύσεις.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, που καθολικά - μεταφέροντας τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο στις χώρες τους (π.χ., μαζικές απολύσεις, προσπάθεια κατάργησης των ΣΣΕ, δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κλπ.), αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα της εργαζομένων της κάθε χώρας - επικρότησαν την ίδρυση της κλαδικής οργάνωσης, που θα συμβάλλει, όπως σημείωσαν, αποφασιστικά στις προσπάθειες συντονισμού της δράσης των εργαζομένων.

Στις τεράστιες προσπάθειες και τα βήματα που κάνει η ΠΣΟ για την οργανωτική της ανασυγκρότηση, αναφέρθηκε αναλυτικά ο αναπληρωτής γραμματέας της, A. Miro. Ενώ ο γγ της Ομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η ενδυνάμωση της ΠΣΟ αποτελεί κυρίαρχο καθήκον. Υπογράμμισε ότι η ΠΣΟ στηρίζεται σε δυο άξονες: Τα περιφερειακά της γραφεία και τις κλαδικές της οργανώσεις, τα οποία «θέλουμε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες. Να δρουν κοντά στους εργαζόμενους και κοντά στην ΠΣΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ