Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στα δικαστήρια η αμερικανική «δημοκρατία»

Αληθινός πονοκέφαλος για τον δικαστή της Φλόριντα που έχει πραγματικά μπλέξει...

Associated Press

Αληθινός πονοκέφαλος για τον δικαστή της Φλόριντα που έχει πραγματικά μπλέξει...
ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολα τα μάτια είναι ακόμη στραμμένα στη Φλόριντα, καθώς όποιος εκ των δύο - ακόμη - υποψηφίων μνηστήρων του προεδρικού αξιώματος κερδίσει τις 25 εκλεκτορικές ψήφους, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο των 270 συνολικά, που του χρειάζονται για να κερδίσει την πλειοψηφία του αναχρονιστικού «Εκλεκτορικού Κολεγίου». Ομως μετά από μία εβδομάδας πολιτικών αντεγκλήσεων και εντάσεων, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. Ενώ πια ο «πολιτικός πόλεμος» έχει λάβει μορφή μιας πολιτικής «τοπικής διαμάχης», μεταξύ των Δημοκρατικών και της Κάθριν Χάρις, επικεφαλής της καμπάνιας του Μπους στη Φλόριντα, αλλά και Εσωτερικών Υποθέσεων της Πολιτείας, όπου κυβερνήτης είναι ο μικρότερος αδελφός του Τζορτζ Μπους, ο Τζεμπ.

Χτες τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοινώθηκαν τα προκριματικά επικυρωμένα αποτελέσματα, όπου σύμφωνα με αυτά ο Μπους εξακολουθεί να προηγείται με 300 ψήφους. Την ίδια στιγμή η Χάρις εμμένει στη διορία του απογεύματος της Τετάρτης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης διά χειρός, η οποία όμως ειδικά στο Παλμ Μπιτς διεκόπη. Οι Δημοκρατικοί ερίζουν ότι η χρονική διορία είναι ελάχιστη.

Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας Γκορ που επιβλέπει τη διαδικασία επανακαταμέτρησης, πρώην υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ, χαρακτήρισε τη στάση της Χάρις απαράδεκτη, καθώς και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα «αυθαίρετα και παράλογα». Για το λόγο αυτό, οι Δημοκρατικοί θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Θα ζητήσουμε από το Ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα να επιλύσει όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα», τόνισε ο Κρίστοφερ προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος για την καταμέτρηση διά χειρός, αλλά και τα επίσημα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στις 17 του Νοέμβρη, όταν θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων δι' αλληλογραφίας.

Το δικαστήριο της Φλόριντα φρουρούμενο από την αστυνομία

Associated Press

Το δικαστήριο της Φλόριντα φρουρούμενο από την αστυνομία
Πάντως, η εφημερίδα «USA Today» έγραφε χτες ότι η εφορευτική επιτροπή στη Φλόριντα έχει λάβει ήδη 4.039 ψηφοδέλτια δι' αλληλογραφίας στις 65 από τις 67 κομητείες της πολιτείες. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σημαντική αύξηση από τα 2.300 ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί δι' αλληλογραφίας στις εκλογές του 1996. Παραδοσιακά οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν δι' αλληλογραφίας κλίνουν προς το μέρος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών που ζουν στο Ισραήλ και οι οποίοι στηρίζουν τον Γκορ.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο

Εχει γίνει ολοφάνερο ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ρίξει όλο το βάρος της εκστρατείας τους για τη «δίκαιη και ανόθευτη εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει τον 43ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», στην καταμέτρηση διά χειρός, καθώς πιστεύουν ότι αυτή θα τους δώσει τη νίκη στην Πολιτεία της Φλόριντα. Παράλληλα, και ο νομικός σύμβουλος Ντέιβιντ Μπόις -που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κυβέρνησης Κλίντον στη δικαστική διαμάχη με τη «Microsoft» τόνισε - μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, πως η καταμέτρηση με το χέρι «μπορεί να ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα. Δεν μπορεί να γίνει σε 24 ή 48 ώρες» και διευκρίνισε πως «αν οι πολιτειακές αρχές της Φλόριντα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το επιτρέψουν, θα τελειώσει σε μερικές ημέρες»... Ομως για το λόγο αυτό δήλωσε ότι η προσφυγή των Δημοκρατικών αφορά και μία «λογική» χρονική διορία όπου θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση με το χέρι των ψήφων σε τρεις κομητείες.

Πού θα γείρει η πλάστιγγα της Δικαιοσύνης και τι θα αποφασίσει τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο; Υπέρ των Δημοκρατικών ή υπέρ του Μπους, που μετά τη Χάρις ήδη ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας να αναστείλει την καταμέτρηση με το χέρι σε τρεις κομητείας και μάλιστα το αίτημα του Μπους για ακρόαση έγινε ήδη δεκτό από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει την έδρα του στην Ατλάντα;

Αστυνομικός έξω από τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής στο Νέο Μεξικό

Associated Press

Αστυνομικός έξω από τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής στο Νέο Μεξικό
Σε 11σέλιδο αίτημά της, η Χάρις ζητά από τη δικαιοσύνη να διατάξει τις κομητείες του Μαϊάμι - Ντάιντ, του Μπρόουαρντ και του Παλμ Μπιτς να σταματήσουν την καταμέτρηση, μέχρι να αποφασίσει οριστικά αν τα αποτελέσματα των εκλογών που επικυρώθηκαν από όλες τις κομητείες της Φλόριντα μπορούν να αλλάξουν.

Στο μεταξύ, με δεδομένη αυτή τη νομική και πολιτική διαμάχη, η εκλογική επιτροπή της κομητείας αποφάσισε να αναστείλει την καταμέτρηση που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί (14:00 ώρα Ελλάδας), εν αναμονή της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή για τις προσφυγές πολλών ψηφοφόρων που υποστηρίζουν πως τα ψηφοδέλτιά τους θεωρήθηκαν άκυρα. Η κομητεία του Παλμ Μπιτς αντιμετωπίζει επίσης και το εμπόδιο της διορίας για το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα), που έχει δώσει η πολιτειακή αρχή της Φλόριντα σε όλες τις κομητείες για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης με το χέρι.

«Να βρουν λύση οι δύο τους»...

Επομένως τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά... και το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Την ίδια ώρα πάντως στην πολιτεία της Αϊόβα οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς το προβάδισμα που είχε ο Γκορ έναντι του Μπους φαίνεται να μειώνεται σημαντικά μετά την ανακάλυψη ενός διαδικαστικού λάθους στην κομητεία Σιου. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα της περασμένης βδομάδας έδειχναν ότι ο Γκορ προηγούνταν του Μπους με 5.121 ψήφους στην Αϊόβα, αλλά με την ανακάλυψη του λάθους η διαφορά αυτή έχει πέσει στις 4.000 ψήφους.

Μπορεί οι Ρεπουμπλικανοί να «απειλούν», αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν περάσει εδώ και καιρό στην επίθεση. Μετά τις 8 μηνύσεις πολιτών, οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλμ Μπιτς για το «ψηφοδέλτιο - πεταλούδα», μετά την έρευνα που ζήτησαν από το FBI για τη νοθεία που έκαναν οι Ρεπουμπλικανοί με τα σημειωμένα ψηφοδέλτια και υπέστησαν οι μαύροι ψηφοφόροι του Γκορ, τώρα στην Ουάσιγκτον, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μαύροι βουλευτές κάλεσαν την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο να εξετάσει τις καταγγελίες για φυλετικές διακρίσεις εναντίον των εγχρώμων ψηφοφόρων στη Φλόριντα. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ουσιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί Αφρο-Αμερικανοί και άλλες μειονότητες στερήθηκαν θεμελιωδών δικαιωμάτων ως πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρουν με επιστολή τους προς τη Ρίνο μαύροι βουλευτές.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν κι άλλο την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο σύμβουλος του Μπους και πρώην υπουργός Εξωτερικών ΤζέιμςΜπέικερ, ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η υπόθεση, απάντησε: «Εξαρτάται...».

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1996 Μπομπ Ντόουλ δήλωσε ότι ο Μπους θα είναι ο νικητής το προσεχές Σάββατο, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν «η υπόθεση θα τελειώσει εκεί, καθώς θα την αναλάβουν οι δικηγόροι και τα δικαστήρια». Ο πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Αλαν Σίμσον δήλωσε μάλιστα στο ABC ότι τελικά μπορεί να κληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει την υπόθεση. Οσο για τον Λίον Πανέτα, τον Ελληνοαμερικανό πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, πρότεινε με δηλώσεις του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» να κάτσουν σε ένα τραπέζι ο Μπους και ο Γκορ και να βρουν από κοινού τη λύση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποσχέσεις για βοήθεια στα χιλιάδες θύματα(2022-10-07 00:00:00.0)
Αβοήθητα χιλιάδες νοικοκυριά μετά τον τυφώνα...(2018-10-17 00:00:00.0)
Πρωτιές από Τραμπ και Σάντερς(2016-02-11 00:00:00.0)
Διπλό δικαστικό «πλήγμα» κατά Γκορ(2000-12-03 00:00:00.0)
«Ανάπηρη» η δημοκρατία στις ΗΠΑ(2000-11-12 00:00:00.0)
Αρχισε η κούρσα για τις Προεδρικές(2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ