Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, για να γίνει η αποτίμηση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα στη Γενεύη. «Είχαμε μια φιλική και εγκάρδια συνάντηση, όπου προφανώς συνομιλήσαμε για το Κυπριακό και για το τι απέδωσε ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών», είπε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση και μετέφερε την κοινή εκτίμηση «ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται, σε γενικές γραμμές θετικά, και ωφελούν στην προώθηση λύσης». Αυτοί που δε θέλουν συνομιλίες, δεν επιθυμούν λύση, υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η όποια λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να βρεθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν, ένα ενιαίο κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, δηλαδή, μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία». Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, αυτό που κάθε φορά υπάρχει ανάγκη να ακουστεί μετά από τις συναντήσεις του με παράγοντες της Κύπρου, οι οποίοι προφανώς δεν αισθάνονται «βολικά» με την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Είπε, λοιπόν, ότι «η λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζεται η συνεργασία για την προώθηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με τον πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν επίσης και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία βρήκαν να κινείται με ικανοποιητική ταχύτητα.
Αναφορικά με την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την κοινότητα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το κείμενο που μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί από τους εταίρους «εξυπηρετεί τους σκοπούς μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και τη συμπαράσταση που της προσφέρει σε διπλωματικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, διέκριναν «σε γενικές γραμμές θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες της Γενεύης», οι οποίες, όπως υποστήριξαν «ωφελούν στην προώθηση λύσης», ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε έκκληση στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να του επιτρέψουν να χρησιμοποιεί από τώρα και στο εξής τον τίτλο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Συγκεκριμένα, σε τοποθέτησή του, στην ολομέλεια της 9ης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής, στην Ντόχα του Κατάρ, ο Ραούφ Ντενκτάς διάβασε ολόκληρη την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στις 12 Σεπτεμβρίου, την οποία χαρακτήρισε «οδικό χάρτη». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του Κ. Ανάν, είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης και ουσιαστικά προωθούσε την επίλυση του Κυπριακού μέσω της «συνομοσπονδίας»... Κάτι, που βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ο Ρ. Ντενκτάς και αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία. Ετσι και στη συγκεκριμένη του εμφάνιση, κάλεσε του Ισλαμιστές να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ώστε να πάψουν οι Ελληνοκύπριοι να σφετερίζονται, όπως ισχυρίστηκε, τον τίτλο της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε, για ακόμη μια φορά την πρότασή του για λύση συνομοσπονδίας.
Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ ανέφερε ότι η ΕΕ εξαπάτησε την Τουρκία, αφού όπως είπε: «Μας έχουν εξαπατήσει. Μας είχαν δώσει λόγο ότι το δε θα συνδεθεί το Κυπριακό με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μας είχαν στείλει και επιστολή»... Παράλληλα ο Μ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι ακόμα εξετάζει το αν θα συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής της Νίκαιας.
«Είναι τουλάχιστον ατυχής». Με την... καυστική αυτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππα, σχολίασε τη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, «ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει Κοσσυφοπέδιο». Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση, είπε: «Η Κύπρος είναι η χώρα που πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ. Είναι το κράτος που έχει προσεγγίσει τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, σε σχέση με τις άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους. Η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα κατοχής. Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή του κ. Τζεμ είναι τουλάχιστον ατυχής. Προσφέρει αρνητική υπηρεσία όποιος έχει μια τέτοια στάση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι πρόωρο να ληφθεί οριστική απόφαση για συμμετοχή της ελληνικής κυπριακής πλευράς στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει θέσει μερικούς όρους, ώστε η συμμετοχή του στο νέο γύρο να μη θεωρείται δεδομένη.
Αναφερόμενος στο νέο έγγραφο Ντε Σότο, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι για να το δεχτεί ο πρόεδρος Κληρίδης, πρέπει αυτό να είναι διαφορετικό από το πρώτο και να εξασφαλίζει την αλλαγή της βάσης του. Το πρώτο έγγραφο, πρόσθεσε, εκτός από την εκ περιτροπής προεδρία, περιείχε και άλλα πιο βασικά και προκλητικά σημεία. Ουσιαστικά, σημείωσε, περιείχε παραδοχή της ύπαρξης δύο κρατών.