Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποιούνται σήμερα για τα δικαιώματά τους

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο λιμάνι και πορεία στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Παρέμβαση ενάντια στο κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ έκαναν χτες ναυτεργάτες και άνεργοι του κλάδου
Παρέμβαση ενάντια στο κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ έκαναν χτες ναυτεργάτες και άνεργοι του κλάδου
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Ναυτεργάτες, μεταξύ των οποίων τα εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα των πλοίων της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΠΝΟ. Σε συντονισμό με τους εκπροσώπους των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ανάγκασαν τους υποταγμένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας να αποφασίσουν για σήμερα αγωνιστική κινητοποίηση, διεκδικώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου. Ετσι, οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο λιμάνι και από εκεί θα ξεκινήσουν πορεία προς το κτίριο του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, απαιτώντας συνάντηση με την υπουργό Λ. Κατσέλη.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, χωρίς καμιά αναμονή και μία μέρα μετά την ανακοίνωση από την αρμόδια υπουργό της συγκρότησης επιτροπών για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» στην ακτοπλοΐα και την επιβατηγό ναυτιλία, προαναγγέλλοντας νέα αντεργατική επιδρομή. Επίσης η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ κάτω από την αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών αποδέχτηκε να αποσταλεί εξώδικο προς την κυβέρνηση και τις εφοπλιστικές ενώσεις, προειδοποιώντας για απεργία, καταρχήν στα επιβατηγά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, απαιτώντας την προστασία των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Προάγγελος των εφοπλιστικών σχεδιασμών, που προωθούνται με σημαία τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το πλοίο «CRUISE EUROPA» του ομίλου «Grimaldi» (μεγαλομέτοχος των «Μινωικών Γραμμών») το οποίο είναι δρομολογημένο σε αυτή τη γραμμή. Η οργανική του σύνθεση αποτελείται από 45 Ιταλούς ναυτεργάτες και 71 χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την επέκταση αυτού του καθεστώτος τόσο στα υπόλοιπα πλοία της γραμμής, όσο και στα πλοία της ακτοπλοΐας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ