Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Απεργούν σήμερα και αύριο

Ξεπερνούν τις 20 οι απολύσεις συνολικά στον Ομιλο Φιλίππου

Απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα δίνει η απεργία που ξεκινούν σήμερα οι εργάτες της ΦΑΓΕ
Απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα δίνει η απεργία που ξεκινούν σήμερα οι εργάτες της ΦΑΓΕ
Στις πύλες του εργοστασίου όπου, από χτες αργά τη νύχτα, έχει ξεκινήσει η μάχη της περιφρούρησης, συναντιούνται σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, απαντώντας με 48ωρη απεργία στην ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας. Μόνο το τελευταίο διάστημα στη ΦΑΓΕ έχουν γίνει 18 απολύσεις, ενώ συνολικά στον Ομιλο Φιλίππου οι απολύσεις φτάνουν τις 22. Η νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης 24ωρης απεργίας που έγινε στις 23 Οκτώβρη και πάλι με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου.

Στο πλευρό των εργατών της ΦΑΓΕ βρίσκεται σταθερά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το συνδικάτο του κλάδου, άλλα ταξικά σωματεία του κλάδου αλλά και από άλλους κλάδους, που με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει η ενιαία πάλη των εργατών απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου. Οι εργάτες της ΦΑΓΕ, εκτός από την άμεση ανάκληση των απολύσεων, διεκδικούν επίσης, να μην εφαρμοστούν τα προγράμματα «stage» στην εταιρεία. Να υπογραφεί ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το εργοστασιακό σωματείο. Να παρθούν μέτρα που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Να εφαρμοστούν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους εργολάβους - αντιπροσώπους (άδειες, επιδόματα, δώρα κλπ) και αύξηση των ποσοστών τους επί των πωλήσεων κατά 2%).

«Σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δε δικαιωθούν, οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους χώρους δουλειάς του Ομίλου Φιλίππου. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματά μας, πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε ενωμένοι», τονίζει στην ανακοίνωσή του για την απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ και συμπληρώνει: «Η διοίκηση της ΦΑΓΕ, επικαλέστηκε - για τις 18 απολύσεις - τη διεθνή οικονομική κρίση. Κι όμως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, είχε καθαρά κέρδη 6,2 εκατομμυρίων ευρώ».

Στην ΕΒΓΑ, που ανήκει στον ίδιο Ομιλο, η διοίκηση προχώρησε σε ακόμη τρεις απολύσεις. Συνολικά, έχουν γίνει τέσσερις απολύσεις στην εταιρεία, που αφορούν τους εργαζόμενους του τμήματος διακίνησης και συντήρησης ψυγείων, το οποίο παραδίδεται σε εργολάβους. Η διοίκηση προχωρά με γοργά βήματα στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αναζητώντας τρόπους για την αύξηση των κερδών της. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο Τρίτη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, ενόψει των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό τους σωματείο.

Η γοργή εξάπλωση της αντεργατικής επίθεσης που αποτυπώνει και το μπαράζ απολύσεων στον Ομιλο Φιλίππου επισημάνθηκε και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, και με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων εργοστασίων του κλάδου. Εκεί αναδείχτηκε η ανάγκη να προχωρήσει ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης χωρίς καθυστέρηση. Η συντονισμένη πάλη όχι μόνο αυξάνει τις δυνάμεις που η εργοδοσία συναντά ως εμπόδιο στα σχέδιά της, αλλά και συμβάλλει στην πολιτικοποίηση του αγώνα, στην ωρίμανση των εργατικών συνειδήσεων, στην ανάδειξη και κατανόηση ότι το πρόβλημα ενός εργάτη αποτελεί και πρόβλημα κάθε εργάτη, γιατί είναι έκφραση της επίθεσης που δέχεται ως τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ