Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Να μπει τέρμα στα αδιέξοδα των εργατών της ΕΝΚΛΩ

Η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για ό,τι επικρατεί στην αγορά, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας σε χτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ, της ΟΕΚΙΔΕ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Να σβήσει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα αδιέξοδα των εκατοντάδων εργαζομένων του ομίλου επιχείρησε ο υπουργός
Να σβήσει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα αδιέξοδα των εκατοντάδων εργαζομένων του ομίλου επιχείρησε ο υπουργός
Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» και να ανακληθούν άμεσα οι εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει από τον Ιούλη του 2008, ζήτησαν σε συνάντηση που είχαν χτες το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα για την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και ανέργων του ομίλου Λαναρά, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεράστια αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι: Πάνω από 800 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Τα «λουκέτα» έχουν βυθίσει πόλεις, όπως η Νάουσα, σε ποσοστά ανεργίας γύρω στο 50%, με αλυσιδωτές συνέπειες για όλη την οικονομία της περιοχής. Εκατοντάδες απολυμένοι που έχουν χρόνια δουλειάς στην πλάτη τους δε δικαιούνται ούτε βιβλιάριο υγείας, πληρώνουν απ' την τσέπη τους για κάθε φάρμακο. Οι άνεργοι γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που μόνο σε ανακύκλωση της ανεργίας οδηγούν, όπως εξήγησε στη συνάντηση μια απολυμένη από τον όμιλο.

Κι ενώ παρουσιάστηκαν ξεκάθαρα οι οδυνηρές συνέπειες για εκατοντάδες εργατικές οικογένειες, ο υπουργός ...ευχαρίστησε για την ενημέρωση και ζήτησε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Διευκρίνισε ότι θα δει τα ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, τα υπόλοιπα θα τα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δε φταίει για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αλλά καλείται να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν.

Επιχείρησε δηλαδή να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν και το ΠΑΣΟΚ για το ζεστό χρήμα που τσεπώνει εδώ και χρόνια ο Λαναράς για να προωθήσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες. Ετσι και τώρα, αφού διασφάλισε με κρατική εγγύηση 35 εκατομμύρια, ετοιμάζεται να κλείσει τα κλωστήρια ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ (Αλεξανδρούπολη) και να συρρικνώσει την παραγωγή σε ΦΑΝΚΟ (Κομοτηνή), ΔΟΥΔΟ (Θεσσαλονίκη), Κλωστήρια Γ' (Νάουσα) και ΚΟΠΛΑΝ (Πέλλα) πετώντας στο δρόμο πάνω από 200 εργαζόμενους.

Οχι στην ανοχή - αναμονή

Οι ταξικές δυνάμεις ζητούν μεταξύ άλλων να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να ανακληθούν τώρα όλες οι απολύσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους. Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα εργοστάσια με όλους τους εργαζόμενους με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις ανεξάρτητα από τα σχέδια που έχει ο Λαναράς. Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ 2.000 ευρώ. Ουσιαστική προστασία όλων των απολυμένων του ομίλου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση του Σωματείου Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η Κλωθώ», που ζητά ανάμεσα σ' άλλα: Να θεωρηθούν στους απολυμένους τα ατομικά βιβλιάρια υγείας. Να δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά μέτρα προστασίας σε όσους σπουδάζουν παιδιά, έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες και ΟΕΚ, καθώς και επίδομα θέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ