Από μαζική και μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήρθε η απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης
Avaton |
Μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης... |
Ομως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της «αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού», της «αριστεράς» δεν άκουσε την κραυγή αγωνίας και καταγγελίας των φοιτητών, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των συνταξιούχων. Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί καταστολής είχαν φροντίσει να μην προσεγγίσει η μεγάλη διαδήλωση, αποκλείοντας με δυνάμεις των ΜΑΤ όλη τη γύρω περιοχή.
«ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, αποκαλύπτοντας το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο επιβολής των επιλογών της.
Avaton |
...και καθιστική διαμαρτυρία |
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και επί 3,5 ώρες εξελισσόταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας. «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν υγεία», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα. Και ακολουθούσε το σύνθημα - καταγγελία: «Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».
Από την πλατεία Χημείου, συνοδεία πάντα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που τους είχαν κυκλώσει απ' όλες τις μεριές, οι φοιτητές προχώρησαν στην Εγνατία, την οδό Αγ. Σοφίας, μέχρι την Παραλιακή Λεωφόρο στο ύψος του παλιού αμερικάνικου προξενείου.
Εκεί, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το χώρο που πραγματοποιούνταν η συνδιάσκεψη - ήταν το πλησιέστερο σημείο στο οποίο επιτράπηκε να φτάσουν - πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Η πορεία συνεχίστηκε για τις επόμενες δύο ώρες, μέσα από διάφορες διαδρομές και λίγο πριν τις 1.30 το μεσημέρι έφτασε στη συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία, όπου οι φοιτητές απέκλεισαν το δρόμο. Η χτεσινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε, την πλατεία Χημείου. Και εκεί οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Δευτέρα, στη ΓΣ που θα πραγματοποιήσουν, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.
Οι φοιτητές απαιτούν δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Υγεία του Πολίτη» και καταγγέλλουν πως ανοίγει το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καταπατά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, συρρικνώνει και υποβαθμίζει το υπάρχον σύστημα υγείας, καταργεί τη δωρεάν περίθαλψη. Επίσης καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών, αφού προβλέπει πως πέρα από τις σπουδές τους θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας.