Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Νόμπελ στον «φιλειρηνιστή» Ομπάμα!

Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η υποκρισία του θεσμού που είναι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Οι Ράμπο για το ...καλό της ειρήνης σφάζουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
Οι Ράμπο για το ...καλό της ειρήνης σφάζουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
OΣΛΟ.--

Εκπληξη στο Λευκό Οίκο και φυσικά και στον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε η βράβευση των «προθέσεών» του με το Νομπέλ Ειρήνης. Γιατί λέτε; «Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Πάντως, εκφράζοντας την έκπληξή του και αποδεχόμενος «με τιμή και βαθιά συγκίνηση» το βραβείο της Νορβηγικής επιτροπής, ο Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία: «Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου, αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Το ότι συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική κατοχή και το αιματοκύλισμα λαών δεν εμποδίζει σε τίποτε, αντίθετα βοηθάει για να αναδεικνύονται αρχιδολοφόνοι σε ...περιστέρια της ειρήνης.

Το βραβείο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μετάλλιο και το χρηματικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών, θα επιδοθεί στις 10 Δεκέμβρη στο Οσλο.

Η βράβευση του Αμερικανού Προέδρου έγινε και πάλι η αφορμή από πολιτικούς και ΜΜΕ, να σερβιριστούν ξανά αυταπάτες περί δήθεν «νέας εποχής». Στην ουσία, με άλλη τακτική συνεχίζονται τα ίδια εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Για την ιστορία τα βραβεία Νόμπελ καθιερώθηκαν το 1895 απ' το Σουηδό χημικό βιομήχανο Αλφρεντ Νόμπελ. Εκτοτε μία πενταμελής επιτροπή απ' τη σουηδική βασιλική ακαδημία επιστημών απονέμει τα ομώνυμα βραβεία οικονομίας, ιατρικής, χημείας και φυσικής. Το βραβείο ειρήνης δίνεται από πενταμελή νορβηγική επιτροπή που εκλέγεται απ' τη νορβηγική βουλή. Αυτό γιατί την εποχή του Νόμπελ (1833 - 1896) η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν τη Σουηδο-νορβηγική Ενωση.

Ειδικά για τα βραβεία ειρήνης (που κλειδώνουν στις αρχές Φλεβάρη), στη διαθήκη του Νόμπελ αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίνονται σε πρόσωπο που έχει κάνει την καλύτερη δουλειά για την αδελφοποίηση των λαών, για την κατάργηση ή μείωση των στρατευμάτων και για την πραγμάτωση ή προώθηση της ειρήνης». Ωστόσο, πολλές απ' τις επιλογές της νορβηγικής ακαδημίας με τελευταία τρανταχτή περίπτωση το βραβείο πρόθεσης...ειρήνης στον Μπ. Ομπάμα δείχνουν τις σκοπιμότητες. Συνήθως επιβραβεύονται προσωπικότητες που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού με τη φενάκη της «ειρήνης». Χαρακτηριστικά «βραβεία ειρήνης» δόθηκαν στον Λεχ Βαλέσα (1983), Βίλι Μπραντ (1971), στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (για την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1990), στον όψιμο «οικολόγο» πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ (2007), στον Φινλανδό «διπλωμάτη» - «ειρηνοποιό» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, Μάρτι Αχτισαάρι (2008) κ.λπ.

Πού και πού δίνονται σαν άλλοθι βραβεία ειρήνης και σε ανθρώπους όπως ο Νέλσον Μεντέλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ