Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ρηξικέλευθη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου!

Το γύρο του κόσμου έκανε πρόσφατα η είδηση, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο των Μαλδίβων Νήσων θα συνεδριάσει στο βυθό, «στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για την απειλή που συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη». Η κίνηση είναι άκρως συμβολική, αφού το νησιωτικό αυτό κράτος κινδυνεύει να βυθιστεί με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Μάλιστα, οι υπουργοί θα επικοινωνούν στη διάρκεια της συνεδρίασης κάνοντας σινιάλα με τα χέρια τους και χρησιμοποιώντας αδιάβροχο πίνακα και μαρκαδόρους. Ολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με εξαίρεση έναν ο οποίος έχει προβλήματα υγείας που καθιστούν απαγορευτικές τις καταδύσεις, έχουν εκπαιδευτεί σε στρατιωτική βάση σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Ο πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα είναι διπλωματούχος δύτης, θα δώσει και υποβρύχια συνέντευξη Τύπου!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ενθουσιαστεί με την παραπάνω είδηση και ήδη πέφτουν βροχή οι εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του κινήματος και πρωθυπουργό για μια «ρηξικέλευθη» συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα. Επειδή η Ελλάδα είναι εν πολλοίς επίσης νησιωτικό κράτος και κινδυνεύει εξίσου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μερικές από τις προτάσεις εισηγούνται μια ανάλογη υποβρύχια συνεδρίαση. Αλλα στελέχη προτείνουν μια εκδοχή συνεδρίασης που θα συνάδει περισσότερο με το σύνθημα της κυβέρνησης για «πράσινη ανάπτυξη». Ετσι, υπάρχουν εισηγήσεις για ένα συνδυασμό αυτής της πολιτικής με το παράδειγμα των Μαλδίβων, θεωρώντας πιο κατάλληλη μια υποβρύχια συνεδρίαση στις Πρέσπες, αφού τα κοντινότερα βουνά έχουν καεί πρόσφατα επί κυβερνήσεων ΝΔ, ενώ αυτά που κάηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβαν να βγάλουν ούτε φιντανάκι... και ξανακάηκαν. Γεγονός το οποίο, παρεμπιπτόντως, δίνει νέα διάσταση στον όρο «παραλάβαμε καμμένη γη».

Για την εκπαίδευση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στις αυτόνομες καταδύσεις θα χρησιμοποιηθεί η αμερικανική βάση της Σούδας από στελέχη των Μονάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του αμερικανικού στρατού (ευγενική προσφορά του Προέδρου Ομπάμα), αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει ανάγκη σχετικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, ζήτημα φαίνεται πως έχει προκύψει με τη νοηματική επικοινωνία, αν και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη φέρονται να σχολιάζουν πως ως προς αυτό, δεν έχει καμία διαφορά στο αποτέλεσμα αν μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ γίνεται υποβρυχίως ή στο έδαφος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως αν αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες τεκμηριώνεται η άποψη του προέδρου του ΣΥΝ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «μια ήττα της δεξιάς πολιτικής», ενώ στελέχη των Οικολόγων - Πράσινων θεωρούν πως ακόμη και μια τέτοια ολιγάριθμη, αλλά συγκεντρωμένη υποβρύχια σύναξη θα απειλήσει τους υποθαλάσσιους οικότοπους της «ποσειδωνίας», ειδικά λόγω της χρήσης των μαρκαδόρων.

Πάντως, προβληματισμό για τη συμμετοχή τους στην υποβρύχια συνεδρίαση φέρονται να εκφράζουν οι κ.κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος και Αθανασάκης, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο των ενστάσεων...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ