Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν και εβραϊκής καταγωγής, ο νοτιοαφρικανός δικαστής Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν δε γλίτωσε από τη μήνιν των ισραηλινών αρχών και τις κατηγορίες για «μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ» και για προσπάθεια «κατάργησης του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ». Τα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ, της οποίας προήδρευσε, περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την ισραηλινή εισβολή στις αρχές του χρόνου, ξεσήκωσε θύελλα ισραηλινών αντιδράσεων, που, με τη σειρά τους, προκάλεσαν έντονο πονοκέφαλο στη Ουάσιγκτον.

Η ισραηλινή ηγεσία, μετά την αδιαλλαξία της ακόμη και στο ελάχιστο, όπως είναι το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας προκειμένου να αναθερμανθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές, απείλησε, σχεδόν ανοιχτά, με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλιές. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε εμπόδια στην «τακτική Ομπάμα» να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και να καταφέρει να εδραιώσει τον έλεγχό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Παρά τις διαψεύσεις, εντονότατη είναι η φημολογία ότι αμερικανικές πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή ήταν αυτές που οδήγησαν στην αναβολή για το Μάρτη της τελικής συζήτησης για την έκθεση Γκόλντστοουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ