Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΕΞΙ»
Θέλουν συνέχεια στην «εποικοδομητική αρχή»

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Σαφή βήματα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης» περιμένει, όπως δήλωσε, από την ιρανική ηγεσία ο Αμερικανός Πρόεδρος όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμά της. Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) και της Τεχεράνης, ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για «εποικοδομητική αρχή».

Υποστήριξε ότι εντός των επομένων δύο εβδομάδων η ιρανική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει «απρόσκοπτη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και στη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου» που κατασκευάζει κοντά στην πόλη Κομ. Κατέληξε ότι η υπομονή «έχει όρια» και ότι οι συνομιλίες «δε θα κρατήσουν επ' αόριστον».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε ότι «έγινε ένα ακόμη βήμα». Οπως είπε, συμφωνήθηκε, επί της αρχής, να μεταφέρεται σε τρίτη χώρα χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, για περαιτέρω εμπλουτισμό και για μετατροπή του σε καύσιμο για τους ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. «Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωνε, με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη επαναλάμβανε ότι κατέστησε σαφές στους συνομιλητές της ότι δεν πρόκειται ν' απεμπολήσει το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εντός των ημερών θα προσκληθούν στο Ιράν επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να επισκεφθούν την, υπό κατασκευή, εγκατάσταση. Παρ' όλα αυτά, από καμία πλευρά δε σχολιάστηκε η εντεινόμενη φημολογία ότι στην Τεχεράνη μεταβαίνει, το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος, πιθανότατα, θα είναι και ο πρώτος που θα επισκεφτεί την εγκατάσταση στο Κομ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ