Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ

Ο Β. Μαμάης, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α' Αθήνας, παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Τις θέσεις των κομμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέπτυξαν πριν από λίγες μέρες οι εκπρόσωποί τους, σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ύστερα από πρόσκλησή του. Από την πλευρά του ΚΚΕ, για τις θέσεις του Κόμματος μίλησε ο Β. Μαμάης, μέλος της ΚΕ, συνδικαλιστής ΕΒΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι «το ΚΚΕ υπερασπίστηκε κάθε δίκαιο αίτημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, κάθε αγωνιστική κινητοποίηση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Επιμένει σταθερά σε ένα πολιτικό πλαίσιο που υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δουλειά και ένα εισόδημα που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Μέτρα περιορισμού της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Κλαδικές πολιτικές εκεί που δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, βιοτεχνικά πάρκα με συμφέροντες όρους. Φορολόγηση με βάση τα βιβλία, αφορολόγητο στα 30 χιλ. ευρώ, δραστική αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων. Επιχορήγηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων, επιστροφή των αποθεματικών, κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ, δωρεάν δημόσια υγεία. Ενιαίο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 48 ώρες την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ με 2-3 άτομα προσωπικό, σημείωσε ότι «αντικειμενικά είναι σύμμαχοι της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς που έχουν ανάλογα προβλήματα» και που «οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τις εφαρμόζουν, είχαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή τους». Το στέλεχος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η δήθεν πολιτική τους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά μόνο ένα λεπτό στρώμα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτοί καρπώθηκαν τα περισσότερα χρήματα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα». Μιλώντας για την κρίση, ο Β. Μαμάης υπογράμμισε ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ πρέπει να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσουν οι Σειρήνες του δικομματισμού. Οι ριγμένοι της οικονομικής ανάπτυξης θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης». Πρόσθεσε ότι «όποια κυβέρνηση του δικομματισμού και να προκύψει, την επομένη των εκλογών θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση στο όνομα της ανάκαμψης από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι δεσμευμένοι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ». Οσο για τους «λοιπούς συγγενείς», τόνισε ότι «δεν πάνε πίσω σε αποπροσανατολιστικές διακηρύξεις. Ο ετοιμόρροπος ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, ο νοικάρης της ΝΔ ο ΛΑ.Ο.Σ. την ανάπτυξη με ξεπάτωμα των μεταναστών και οι νεόκοποι Οικολόγοι την ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευαισθησία. Ολοι συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις υπερασπίζονται ο καθένας με τον τρόπο του».

Σχετικά με την προοπτική που χαράζουν οι θέσεις του Κόμματος, ο Β. Μαμάης σημείωσε ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τη δημιουργία του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΣΕΑ) αποτελεί σήμερα ένα φάρο αντίστασης απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι το κομμάτι εκείνο του συνδικαλιστικού κινήματος που έχει σαφή προσανατολισμό την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα. Αντιπαλεύει την αδιέξοδη συμβιβασμένη πολιτική της πλειοψηφίας των διοικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός πόλος θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου σε μια πορεία συντονισμένης δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ έχουν θέση στη λαϊκή οικονομία συνεταιρισμένοι, κύρια σε τομείς της μεταποίησης όπου η συγκέντρωση είναι χαμηλή και να συμβάλουν έτσι στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ