Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Λαθροχειρίες οπορτουνιστών

Η χτεσινή «Αυγή» εγκαλεί το «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ γιατί δε χάρηκαν από τις νίκες της «αριστεράς» σε Γερμανία και Πορτογαλία. Γράφει μάλιστα, «το ΚΚΕ κατά των Ευρωπαίων αριστερών», εκτιμώντας ότι «στον Περισσό φόρεσαν πλερέζες από την εκλογική επιτυχία της αριστεράς»... Γιατί «η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία που έχει ότι η κατάρρευση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας δε γίνεται με διάχυση των ψηφοφόρων προς τη δεξιά». Περισπούδαστη αλήθεια ανάλυση, για τους συνεταίρους τους στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το προσαρμοσμένο στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ΕΕ. Αλλωστε, η «Αριστερά της Γερμανίας» συγκυβέρνησε σε κρατίδια της χώρας με τη σοσιαλδημοκρατία και εφάρμοσε την ευρωενωσιακή πολιτική. Στο Βερολίνο οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά. Οπως ξέρουν ότι η δράση της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς ενισχύει τους φιλελεύθερους.

Η πείρα που έχει συσσωρευτεί από ανάλογα εγχειρήματα στην Ευρώπη με τις διάφορες «κεντροαριστερές συνεργασίες» σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, τα οποία στο ξεκίνημά τους εκθείαζαν οι του ΣΥΝ αλλά στην αποτυχία τους τα εξόρκιζαν μετά βδελυγμίας, (τι σου είναι οι καιροσκόποι) δείχνει: αφοπλισμό και αφανισμό του εργατικού κινήματος, συμβιβασμό και προώθηση της ταξικής συνεργασίας, μετάλλαξη κομμουνιστικών κομμάτων σε σοσιαλδημοκρατικά. Η συμμετοχή σε κυβερνήσεις με τη σοσιαλδημοκρατία ήταν καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα. Οδήγησε σε φαινόμενα όπως στη Γαλλία, όπου οι «αριστεροί» μαζί με τη σοσιαλδημοκρατία να ψηφίζουν τον «κεντροδεξιό» Σιράκ για να μην έρθει ο «ακροδεξιός» Λεπέν! Σ' αυτή τη ρότα οδηγεί αντικειμενικά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα: Ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Λόταρ Μπίσκι που μίλησε στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, προχτές, ήταν αποκαλυπτικός. Διαχείριση πούλησε και αυταπάτες περί Ευρωπαϊκής Ενωσης που δήθεν μπορεί να αλλάξει, να γίνει ... κοινωνική. Μίλησε για ρυθμιστικό ρόλο της «Αριστεράς» στο σύστημα, «που θα σπρώξει τα άλλα κόμματα προς τα αριστερά» όπως τη σοσιαλδημοκρατία. Τόσο φιλολαϊκός. Ακόμα, είπε ότι η «Αριστερά» παλεύει «για να γίνει το ΝΑΤΟ ένας οργανισμός συλλογικής ασφάλειας» (αυτό ακριβώς είπε και έτσι μεταφράστηκε την ώρα της συγκέντρωσης, άσχετα αν το γραφτό που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ...κατάργηση του ΝΑΤΟ). Λαθροχειρία οπορτουνιστών αυτό που μοίρασαν ως ομιλία του μπας και χαθούν αυτά που πραγματικά είπε ο επιφανής «αριστερός» του συστήματος, σαν και του λόγου τους. Το κόμμα «Μπλόκο της Αριστεράς» της Πορτογαλίας, επίσης μέλος του ΚΕΑ, κάνει προτάσεις να βάλουν πλάτη οι εργάτες ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, με τσάμπα εργασία τα Σάββατα για ...να διευκολυνθεί η εργοδοσία και ...η απασχόληση, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Για όλα αυτά μπορεί να χαίρονται οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και για το φούσκωμα των ομοϊδεατών τους. Το ζητούμενο όμως είναι τα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες να βγάλουν συμπεράσματα. Το μάζεμα αριστερών δυνάμεων στο «μαντρί» της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος ποτέ δεν ήταν προς όφελος του λαού. Το ΚΚΕ βλέπει τη ζωή και τις εκλογικές μάχες, όπως και την κάλπη της Κυριακής, ταξικά. Αυτό είναι το κριτήριό του. Για να κερδίζει ο λαός πρέπει να χάνει το κεφάλαιο. Επόμενα και η πάλη ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής είναι όρος και προϋπόθεση για να δυναμώσει η ελπίδα για την άλλη προοπτική προς όφελος του λαού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ