Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τη «νέα γρίπη» Η1Ν1 καταγράφηκε χτες στη Βουλγαρία με θύμα έναν 30χρονο. Παράλληλα, ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος «GlaxoSmithKline» (GSK) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα τις παραδόσεις εμβολίου της «νέας γρίπης», που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα επιδημία χολέρας σημειώθηκε στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Νιγηρίας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων. Τα κρούσματα μέσα στο τελευταίο 10ήμερο ανέρχονται σε τουλάχιστον 400.

ΝΕΑ ΔΕΛΧΙ.-- Η Ινδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας της μικρής διάρκειας των μουσώνων.

ΛΙΜΑ.-- Δικαστήριο του Περού καταδίκασε χτες σε εξαετή ποινή κάθειρξης τον 71χρονο πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι μετά την ομολογία του πως ενέκρινε δωροδοκίες και τηλεφωνικές υποκλοπές δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών. Πρόσφατα, Ειδικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Φουτζιμόρι σε 25 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη δράση των ταγμάτων θανάτου που είχε δημιουργήσει στη διάρκεια της προεδρίας του (1990-2000).

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Μάτι Βάνχανεν, και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ζητά η αντιπολίτευση με αφορμή τις κατηγορίες που εκφράζονται εναντίον του σε ό,τι αφορά δύο υποθέσεις διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο Βάνχανεν κατηγορείται πως έλαβε μεγάλα ποσά από επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα κατασκευαστική εταιρεία στα μέσα του '90 φέρεται να του πούλησε υλικά για να κτιστεί η κατοικία του. Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας και περαιτέρω «αποσταθεροποίησης» επισήμαναν, χτες, στελέχη της αμερικανικής κατοχικής δύναμης εξαιτίας της μείωσης των κρατικών εσόδων και της αδυναμίας του προϋπολογισμού να καλύψει την επιδιόρθωση έστω και βασικών υποδομών.

ΡΙΑΝΤ.-- Με 30 βουρδουλιές τιμωρήθηκαν δημοσίως τουλάχιστον 20 νεαροί που κρίθηκαν ένοχοι για επεισόδια και βανδαλισμούς σε καταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες, στην πόλη Κχόμπαρ, ανατολικά, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της εθνικής επετείου στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ