ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Ενα μόλις εικοσιτετράωρο απομένει από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία σχετικά με την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας και από όλες τις μεριές έχουν ενταθεί τόσο ο εκφοβισμός όσο και οι πιέσεις προς το λαό. Δημοσκόπηση της προηγούμενης βδομάδας έδειξε πως το 68% των αγροτών τάσσονται υπέρ της Συνθήκης, σε αντίθεση με πέρσι όπου στην πλειοψηφία τους την είχαν καταψηφίσει.
Μάλιστα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν προειδοποίησε χτες τους ψηφοφόρους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την υποστήριξή τους στη Συνθήκη της Λισαβόνας πως ένα νέο «ΟΧΙ» θα ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο για τη χώρα σε ό,τι αφορά την έξοδό της από την καπιταλιστική κρίση.
Σύσσωμα τα αστικά κόμματα, οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι - που έχουν ρίξει πολύ χρήμα στην εκστρατεία υπέρ του «ΝΑΙ» - η ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας, οι 162 από τους 166 βουλευτές προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να χειραγωγήσουν το λαό σπέρνοντας το φόβο πως η χώρα «θα περιθωριοποιηθεί», «θα απομονωθεί», πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ρίχνοντας τη χώρα στην «αβεβαιότητα και την ανασφάλεια»... Και αυτά σε μια στιγμή που το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία είναι δεύτερη στην Ευρώπη και σχεδιάζονται νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο ιρλανδικός λαός δίνει τη μάχη για το «ΟΧΙ» της Συνθήκης της Λισαβόνας συσπειρωμένος στην οργάνωση «ομπρέλα» «People's Movement» (Κίνημα του Λαού) στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό προσανατολισμό, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και άλλα προοδευτικά κόμματα με εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.