Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μετατρέπουν την οργή σε αγώνα

Μηχανοκίνητη πορεία χτες σε υπουργείο Απασχόλησης, Βουλή και ΥΕΝ. Απαιτούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και να έρθουν δουλειές στη Ζώνη

Με τις φόρμες της δουλειάς και μια μηχανοκίνητη πορεία, οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωσαν στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά
Με τις φόρμες της δουλειάς και μια μηχανοκίνητη πορεία, οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωσαν στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά
Στο πόδι ξεσήκωσαν χτες Πειραιά και Αθήνα οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαδηλώνοντας μηχανοκίνητα την απόφασή τους ότι θα συνεχίσουν αταλάντευτα τους αγώνες τους, ενάντια στην αντιλαϊκή, εχθρική για τα εργατικά συμφέροντα πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους καταδικάζουν στην ανεργία και την ανέχεια. Μαζικά, μαχητικά, συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και με άξονα το σύνθημα: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», διεκδίκησαν μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, ενώ ξεκαθάρισαν ότι με τους αγώνες τους θα επιβάλουν την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων του κλάδου μέχρι να ξαναβρούν δουλειά στην ειδικότητά τους.

Στη 12.30 το μεσημέρι δόθηκε το σύνθημα της παύσης εργασιών σε ολόκληρη τη Ζώνη. Μισή ώρα μετά, από την κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα και από τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Νέου Μώλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ξεκίνησαν δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια όλα «στολισμένα» με τις μαύρες σημαίες της οργής. Συναντήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου σχηματίζοντας ένα τεράστιο κομβόι.

Η μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκε στον Πειραιά, ταρακουνώντας το πρώτο λιμάνι με τα ασταμάτητα κορναρίσματα και τα απανωτά συνθήματα που ακούγονταν από τις ντουντούκες που μετέφερε το όχημα που ήταν «επικεφαλής».

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο κέντρο της Αθήνας. Το κομβόι, μέσω της Πειραιώς, έφτασε στο υπουργείο Απασχόλησης όπου έγινε ολιγόλεπτη στάση και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Βουλή. Σε όλη τη διαδρομή, αλλά και στις προσωρινές σταθμεύσεις, τα συνθήματα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», «δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», δονούσαν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα.

Η μηχανοκίνητη πορεία επέστρεψε στον Πειραιά και κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δυνάμεων καταστολής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πύλη του υπουργείου επισήμανε ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν προειδοποίηση στην κυβέρνηση που θα προκύψει. «Διαμηνύουμε, τόνισε, προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όποιο και να είναι κυβέρνηση τη Δευτέρα, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους μέχρι να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτήν την πολιτική που συρρικνώνει τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που θέλει τους εργάτες να πληρώσουν μετά τα κέρδη και την κρίση που δημιούργησαν οι πλουτοκράτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στην πάλη για το μεροκάματο(2011-06-01 00:00:00.0)
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης(2010-01-29 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο μας»!(2009-09-24 00:00:00.0)
Βήμα βήμα για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης(2009-03-28 00:00:00.0)
Βήμα βήμα για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης(2009-03-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συναγερμός(2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ