Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Προκλητική δημαγωγία και επικίνδυνη πολιτική

Στάχτη στα μάτια του λαού τα όσα είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου σε περιοδεία του στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Οι τραγικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (φωτ. από διαμαρτυρία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»)
Οι τραγικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (φωτ. από διαμαρτυρία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»)
Με ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και μοιράζοντας παραπλανητικές υποσχέσεις για δήθεν αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να κρύψει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ που ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας. Με την επίσκεψή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε για μια ακόμα φορά να ντύσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με δήθεν φιλολαϊκό περιτύλιγμα, ισχυριζόμενος: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος στην απαξίωση και τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να συγκαλύψει ότι ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις ευρωενωσιακές υποδείξεις και σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζει αμέσως μετά τις εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την εξουσία, νέο γύρο περικοπών στην Υγεία. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε ούτε να επαναλάβει τις υποκριτικές υποσχέσεις που είχε μοιράσει παραμονές των ευρωεκλογών του Ιούνη για «3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού» και για «αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ, κατά 1% του ΑΕΠ», υιοθετώντας «σιωπηλά» τις εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή για «πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο» και «περικοπές» στις κοινωνικές δαπάνες. Είναι προφανές ότι στο νου του το ΠΑΣΟΚ έχει τον Χ. Αλμούνια και την ΕΕ που παρακολουθούν και περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου με μια άσφαιρη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην «έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, μηχανήματα τα οποία υπάρχουν αλλά είναι ακόμα στη "ναφθαλίνη", αδυναμία να υπάρξει ένας έλεγχος στην οικονομική διαχείριση όλου του συστήματος με τεράστιες απώλειες εσόδων»... Και επισήμανε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει σε «ριζικές τομές».

Οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα

Τομές που ήδη προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για «πάταξη της σπατάλης στα δημόσια νοσοκομεία», δηλαδή για νέες περικοπές στη χρηματοδότησή τους, οι οποίες θα καταστήσουν ολόκληρες μονάδες ανενεργές προκειμένου να ανοίξουν κερδοφόρα πεδία για τη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου δεσμεύεται μέσα από το πρόγραμμά του να προχωρήσει στην:

-- Αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως της εντατικής θεραπείας, των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

-- Ενίσχυση νέων μορφών σύμπραξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Αμεσος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «τα νοσοκομεία (και οι Β΄βάθμιες μονάδες της Πρόνοιας) θα αποτελούν αυτόνομες λειτουργικές παραγωγικές - διοικητικές μονάδες, με σύγχρονη επαγγελματική διοίκηση». Δηλαδή, τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση που θα τα οδηγήσει σε καθεστώς υπολειτουργίας, και θα ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξει «ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης», του «δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», όπως κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει ο Γ. Παπανδρέου.

Εργα και ημέρες του ΠΑΣΟΚ

Το πιο αξιόπιστο κριτήριο για να προσεγγίσει κανείς τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι τα όσα διαχρονικά έχει συνδιαμορφώσει με τη ΝΔ στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, υπηρετώντας από κοινού τη στρατηγική γραμμή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στο νέο πρόγραμμα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το νέο «ΕΣΥ» θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών. Δηλαδή, συνεργασία των δημόσιων, ιδιωτικών, δημοτικών ΜΚΟ, εθελοντών, οι οποίοι θα πωλούν το προϊόν (υπηρεσίες Υγείας) στους πελάτες, που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι.
  • Στη δεκαετία του '90 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αύξησαν αθροιστικά τα νοσήλια κατά 806%, φορτώνοντας τις δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2007 η ΝΔ αύξησε τα νοσήλια στα προνοιακά ιδρύματα χρονίως πασχόντων και στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης κατά 300% (από 50 ευρώ σε 150 ευρώ) και το 2008 στις ψυχιατρικές κλινικές κατά 21%.
  • Το ΠΑΣΟΚ από το 1998 καθιέρωσε την εξαίρεση από το νοσήλιο μιας σειράς ιατρικών και εργαστηριακών πράξεων καθώς και φαρμάκων που οδήγησαν σε αυξήσεις από 29% - 64%, ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το ΠΑΣΟΚ, το 2001 μετέτρεψε το 20% των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων σε Α' και Β' θέσης για να εισπράττουν ακριβότερα νοσήλια.
  • Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες που επιβαρύνουν το λαό όταν στο διάστημα 1989 - 2004 οι ιδιωτικές δαπάνες από 42,6% έφτασαν στο 46,1%. Το 2007 οι ιδιωτικές δαπάνες πήγαν στο 58% (ΝΔ). Το ΠΑΣΟΚ το 2002 καθιέρωσε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με την επίσκεψη από 25 - 100 ευρώ. Η ΝΔ διατήρησε τη λειτουργία τους.
  • Επί ΠΑΣΟΚ, ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας μεταξύ 1997 - 2004 αυξήθηκε κατά 134%. Συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το διάστημα 1997 - 2007 υπερδιπλασίασαν τον τζίρο των επιχειρήσεων, από 508 εκατομμύρια ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ.
  • Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε την υποχρέωση των νοσοκομείων να παραδίδουν στην Αστυνομία όποιο μετανάστη απευθυνόταν για πρόβλημα υγείας και δεν είχε χαρτιά.
  • Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και επέκταση στο χώρο της Υγείας των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διατήρησε την έλλειψη προσωπικού (25.000 νοσηλευτές), ενώ τελευταία προβάλλει και την «κοινωνική εργασία», δηλαδή κυρίως άνεργους μεγάλης ηλικίας με χαμηλές αμοιβές και με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Το διατύπωσαν τώρα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ως μέτρο μείωσης των δαπανών στην Υγεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροκάλυπτη πριμοδότηση του κεφαλαίου(2011-01-14 00:00:00.0)
Τα Ταμεία υποζύγια της χρηματοδότησης(2008-01-27 00:00:00.0)
Αδιάψευστα τεκμήρια της συνενοχής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2007-07-08 00:00:00.0)
«Ιδιότυπες» ΣΔΙΤ οι εκχωρήσεις τομέων(2006-11-16 00:00:00.0)
Οι ασθενείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη(2005-10-18 00:00:00.0)
Πλαγιοκόπημα των Ταμείων με τα νοσήλια(2000-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ