Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Πέθανε ο εργάτης που είχε τραυματιστεί βαριά

Να μετατρέψουν την οργή τους για τα «ατυχήματα» και τις εργασιακές συνθήκες σε ταξικό οργανωμένο αγώνα, καλεί τους εργαζόμενους της χώρας το ΠΑΜΕ

Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, στη Λάρυμνα, την επομένη του εργατικού δυστυχήματος
Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, στη Λάρυμνα, την επομένη του εργατικού δυστυχήματος
Κατέληξε χτες το πρωί ο εργάτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, ύστερα από το βαρύ τραυματισμό του, στις 26 Αυγούστου, στο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Ηταν η μέρα που ένα από τα πέντε καμίνια του εργοστάσιου τρύπησε, με αποτέλεσμα να ξεχυθεί καυτό μέταλλο και να ακολουθήσουν εκρήξεις. Την ίδια μέρα, ο 27χρονος Κώστας Ντελής ξεψύχησε επί τόπου. Στο ίδιο εργοστάσιο, στις 2 Αυγούστου, έπεφτε νεκρός ο εργάτης Χρήστος Δόσκορης, από πρόβλημα σε άλλο καμίνι. Οι τρεις νεκροί εργάτες είναι θύματα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Της πολιτικής που στηρίζει την εργοδοτική ασυδοσία, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ευνοεί προκλητικά την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργάτη Γιάννη Παπακωνσταντίνου και καλεί τους εργαζόμενους της χώρας «να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους στην αντεργατική πολιτική σε οργανωμένο αγώνα εναντίον της». Καλεί τους εργάτες «να μετατρέψουν την ανησυχία τους για το αύριο σε οργανωμένη πάλη ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική, οπλίζοντας την εργοδοσία με αντεργατικούς νόμους, που μετατρέπουν τους εργασιακούς χώρους σε κρεματόρια θανάτου. Να καταδικάσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του, γιατί με τη δράση τους ανοίγουν δρόμο για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που αποφασίζουν ΣΕΒ και κυβέρνηση.

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στους ηθικούς αυτουργούς αυτής της κατάστασης, την εργοδοσία, το δικομματισμό και τα στηρίγματά του. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί το δυνάμωμά του σημαίνει δύναμη ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική για να απαιτήσουμε μέτρα για τη ζωή μας, την ασφάλειά μας, για να σταματήσουμε να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς».

Φιέστες αποπροσανατολισμού

Ανέπαφη έμεινε η πολιτική που ευθύνεται για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και το επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Το μόνο που ζητούν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία (όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο (σ.σ. έχει, ουσιαστικά, σταματήσει για να ελεγχθούν οι συνθήκες των θανατηφόρων), χωρίς καμία αναφορά στην άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μάλιστα, αφού διοργάνωσαν ακόμα μια φιέστα αποπροσανατολισμού, κατηγορούν τις ταξικές δυνάμεις για την απουσία τους, δηλαδή επειδή δεν έτρεξαν να παρακολουθήσουν τους ενόχους να παρελαύνουν μοιράζοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργάτες.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δε λέει κουβέντα «για την κατάντια των υποδομών, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τις ακέραιες πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σωρεία των εργατικών "ατυχημάτων", θανατηφόρων και μη. Δε λένε κουβέντα για τις εργολαβίες και την "ενοικίαση" εργατών (...) κρύβουν τις διαχρονικές ευθύνες του δικομματισμού». Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, τονίζει, δε λύνεται με απανωτές ημερίδες, αλλά «με ταξικούς αγώνες που συγκρούονται με την πολιτική του κεφαλαίου και τα κόμματά του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ