Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΗΠΑ
Προβληματισμός για τις επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά

Την ώρα που «καλά κρατεί» ο ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχάνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της «νέας γρίπης» σε παιδιά σχολικής ηλικίας ανακοίνωσαν χτες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, όπου τα συνολικά κρούσματα έχουν φθάσει πάνω από 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 80% των παιδιών που πέθαναν από τη «νέα γρίπη» στις ΗΠΑ ήταν ηλικίας άνω των πέντε ετών, ενώ συνήθως η θνησιμότητα της εποχιακής γρίπης στα νήπια αφορά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Επίσης, διαπιστώθηκε στατιστικά ότι τα 2/3 των παιδιών που μολύνθηκαν απ' τον ιό Η1Ν1 της «νέας γρίπης» δεν εμφάνισαν μόνον τα γνωστά συμπτώματα (υψηλός και επίμονος πυρετός, πονόλαιμος, βήχας κλπ.), αλλά επιληψίες και νευρολογικές δυσλειτουργίες. Διαπιστώθηκε επίσης πως παιδιά που δεν είχαν προβλήματα υγείας προτού μολυνθούν με ιούς της γρίπης Η1Ν1 ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους βακτηριακές λοιμώξεις που τελικά προκάλεσαν το θάνατό τους. Τα νέα αυτά δεδομένα προβληματίζουν τους επιστήμονες καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν, προς το παρόν, γιατί παιδιά με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα αποβιώνουν απ' τους ιούς Η1Ν1 σε αντίθεση με μικρότερα νήπια που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα...

Στο μεταξύ ο ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχάνων για τα νέα εμβόλια καλά κρατεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε χτες εύσημα στην κινέζικη εταιρεία «SINOVAC» για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δείχνουν πως το εμβόλιό της κατά της «νέας γρίπης» είναι αποτελεσματικό και με μία μόνη δόση. Ο ΠΟΥ έδωσε εύσημα και στην κυβέρνηση της Κίνας για τις έγκαιρες προετοιμασίες της στις προσπάθειες για έγκαιρο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας των 1,3 δισ. ανθρώπων.

Το ίδιο 24ωρο, η ελβετική «ΝΟVARTIS» έσπευσε να ανακοινώσει πως ενδέχεται να παρασκευάσει εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό και με μία μόνη δόση. Τέλος, χτες οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν αύξηση του αριθμού των θυμάτων της νόσου που πλέον ξεπερνούν τους 40 νεκρούς σε σύνολο περίπου 1.000 κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ