Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους οι πρωθυπουργοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Γιούλια Τιμοσένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη μείωση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και πως το Κίεβο θα πληρώνει όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα υπέγραψε χτες το απόγευμα συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα (που διαθέτει 4 έδρες), απόφαση που δίνει ουσιαστικά λύση στον Μπερίσα, καθώς δε σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση αφού από τις απαιτούμενες 71 έδρες της 140μελούς βουλής είχε τις 70.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ορισμένα απ' τα συλληφθέντα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χάραμ, που είχε συγκρουστεί τον περασμένο μήνα με τη νιγηριανή αστυνομία και το στρατό σε πόλεις του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, ομολόγησαν χτες, έπειτα από ανάκριση, πως εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν απ' τους Ταλιμπάν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον 100 νέες μεταλλάξεις στο DNA του υποστηρίζει έρευνα γενετιστών που δημοσιεύτηκε χτες στην ιατρική επιθεώρηση «Current Biology».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη χημικών πραγματοποιήθηκε χτες στην Ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 10 να τραυματιστούν. Τα αίτια και οι χημικές ουσίες που συντέλεσαν στην έκρηξη δεν έγιναν γνωστά.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Αγνοείται από χτες ινδικό ελικόπτερο που μετέφερε τον κυβερνήτη κρατιδίου Αντρα Πραντές, σε ελεγχόμενη από μαοϊκούς «αντάρτες» περιοχή.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Τη σύλληψη 129 πρώην στρατιωτικών και αστυνομικών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ ζήτησε Χιλιανός δικαστής. Τα εντάλματα σχετίζονται με την «Επιχείρηση Κόνδωρ», επιχείρηση σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την «Επιχείρηση Κολόμπο», στο πλαίσιο της οποίας 119 Χιλιανοί αγωνιστές δολοφονήθηκαν το 1975 και 10 κομμουνιστές εξαφανίστηκαν στο Σαντιάγο το 1976.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κολομβίας ενέκρινε έστω και οριακά το νομοσχέδιο που προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε να διεκδικήσει για τρίτη φορά την εκλογή του στο προεδρικό θώκο, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Μάη του 2010.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ικανό ποσοστό ώστε να διατηρήσει τη θέση της και να σχηματίσει, όπως το επιδιώκει, κυβέρνηση με το Φιλελεύθερο Κόμμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου «Forsa» για τα μέσα ενημέρωσης «Stern» - RTL - «Wahltrend», η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) εξασφαλίζουν το 36% των ψήφων για τις εκλογές της 27ης Σεπτέμβρη, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) συγκεντρώνει το 14%, αρκετό ποσοστό για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει το 22% των ψήφων, οι Πράσινοι το 12% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke το 10%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ