Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εγκρίνει έφεση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας, με απόφασή του την 1 Σεπτέμβρη έκανε δεκτή τη έφεση που είχε υποβάλει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας ενάντια στην απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας, που ενέκρινε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να θέσει εκτός νόμου την Οργάνωση τον Οκτώβρη του 2006, γιατί «με βάση το καταστατικό της αγωνίζεται για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, καταργείται η απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας, το οποίο καλείται να επανεξετάσει την υπόθεση ως προς την συνταγματικότητά της. Πρόκειται για μια νομική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αρθεί η αντιδημοκρατική απόφαση της απαγόρευσης της οργάνωσης.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, από την ιστοσελίδα της η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας εκτιμάει ότι «η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι μια σημαντική στιγμή στην πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό και τις αντιδημοκρατικές και φασιστικές τάσεις στην Τσεχία», ενώ κάνει εκτενή αναφορά στο κίνημα αλληλεγγύης στην οργάνωση που αναπτύχθηκε στη χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας, από την πρώτη στιγμή της απαγόρευσης, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλλεγγύη τους στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας, διοργανώνοντας παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία στη χώρα και πρωτοστατώντας στη διεθνή καμπάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ