Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Θρίλερ...

Ενα από τα πιο «συναρπαστικά στοιχεία» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, είναι το γεγονός, ότι ακόμη και οι ειδικοί επί των αμερικανικών εκλογών δεν έχουν παραμικρή ιδέα πώς θα εξελιχθεί η βραδιά, την οποία τη χαρακτηρίζουν θρίλερ για γερά νεύρα.

Τα αποτελέσματα των exit polls, αλλά ακόμη και αυτά τα ίδια τα αποτέλεσμα θα έρχονται σταδιακά ανά Πολιτεία και περιφέρεια. Αυτή τη φορά, όμως, ακόμη και αν τα exit polls αναδείξουν κάποιον νικητή, τίποτα δε θα μπορεί να είναι σίγουρο πριν υπάρξει συνολική καταμέτρηση και κυρίως η κατανομή των εκλεκτόρων. Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να αναδειχτεί σχετικά νωρίς ο «νικητής», είναι αν τα έξιτ πολς επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα των ανατολικών Πολιτειών και φυσικά αν έχει υπερσκελίσει με μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του... Η Πολιτεία που θα κρίνει πιθανά την αναμέτρηση είναι η Πολιτείας της Φλόριδα, με τους 25 εκλέκτορες και με τους δύο «μονομάχους» να τα έχουν δώσει όλα, με κυβερνήτη τον Τζεμπ Μπους, αδελφό του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και με τους δύο να έχουν μηδαμινή διαφορά κατά τις δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν και τα αποτελέσματα που θα δώσει το Ντελαγουέρ, παρά το γεγονός ότι εκλέγει μόνο τρεις εκλέκτορες, αλλά έχοντας παράδοση να εκλέγει το νικητή... Τουλάχιστον, αυτό έχει γίνει τα τελευταία 48 χρόνια, δηλαδή για 12 συνεχείς προεδρικές αναμετρήσεις.

Μοιρασμένα κουκιά

Ενα ακόμη σενάριο, είναι η ανατροπή των προγνωστικών για τις αρχικές Πολιτείες με απόλυτη ισοκατανομή των δυνάμεων των δύο υποψηφίων. Σε αυτή την περίπτωση, η μάχη θα κριθεί μέχρι το τελευταίο χωριό στις βορειοδυτικές Πολιτείες του Ορεγκον και της Ουάσιγκτον. Πάντως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η αβεβαιότητα ενδέχεται να υφέρπει, καθώς πολλές Πολιτείες δεν ανακοινώνουν επισήμως τα αποτελέσματα αμέσως, αλλά μετά από εβδομάδες. Τα μόνα στοιχεία που θα υπάρχουν θα είναι τα έξιτ πολς! Εξάλλου, τα περισσότερα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τη βραδιά των εκλογών είναι από τις σφυγμομετρήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Αυτή είναι και η καταλυτική επίδραση της τηλεόρασης στην αμερικανική πολιτική ζωή, καθώς στην αχανή χώρα, με τις τρεις γεωγραφικές περιφέρειες, πέντε διαφορετικές ζώνες για την ώρα και δεδομένης της διαφορετικής νομοθεσίας σε πολιτειακό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να πληροφορηθεί ο μέσος Αμερικανός τα πεπραγμένα από τη μετάδοση των έξιτ πολς από τους διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς παναμερικανικής εμβέλειας.

Σε συνηθισμένες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, αυτή η ανακοίνωση των έξιτ πολς ήταν αρκετή και δε χρειαζόταν η αναμονή των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, αν τα έξιτ πολς δε δείξουν έναν «καθαρό νικητή», δηλαδή η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι λιγότερη από 10%, τότε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν «δε θα δίνουν καθαρή εικόνα», επομένως ακόμη και τα ΜΜΕ θα πρέπει να προσμένουν τα αποτελέσματα, ίσως όχι μόνο τις πρωινές ώρες Αμερικής, αλλά ακόμη και τις επόμενες μέρες.

Και τα προγνωστικά της τελευταίας στιγμής; Δύσκολα και επικίνδυνα. Ο Τόμας Μαν, πολιτειολόγος από το Ιδρυμα Μπρούκινγκς, αρκείται να πει ότι οι «θεμελιώδεις δυνάμεις» της χώρας δείχνουν προς την κατεύθυνση του Αλ Γκορ. Με τον όρο αυτόν, ο Μαν εννοεί το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών τάσεων της χώρας. «Για να το πούμε με απλά λόγια», λέει στην ιταλική «Ρεπούμπλικα», «όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ή όταν υπάρχει η εντύπωση ότι πηγαίνουν καλά, οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Η οικονομία της χώρας δεν ήταν ποτέ τόσο υγιής. Οι εντάσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ολοι οι βασικοί κοινωνικοί δείκτες από την εγκληματικότητα και τη φτώχεια μέχρι τον αριθμό των αμβλώσεων παρουσιάζουν βελτίωση. Και η δουλιά που έχει κάνει ο Κλίντον συναντά ευρύτατη αποδοχή, κάπου 60%. Με αυτά τα δεδομένα, όλα τα μοντέλα λένε ότι ο Γκορ πρέπει να νικήσει»...

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, συνεχίζει ο Τόμας Μαν. «Το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σήμερα "ευθυγραμμισμένο" με την κοινή γνώμη σε όλα τα μεγάλα θέματα αυτών των εκλογών από τους φόρους ως τις συντάξεις, κι από την υγεία ως την εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ