Σε όλη τη χώρα, από το Γράμμο μέχρι την Κρήτη απλώθηκαν χτες οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με αφορμή την προσπάθεια της ΕΕ να καθιερώσει την 23η Αυγούστου σαν «μέρα μνήμης των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων», ταυτίζοντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας το Σοσιαλισμό με το ναζισμό - φασισμό. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ δεν επέλεξαν τυχαία την 23η Αυγούστου, αφού τη μέρα αυτή το 1939 υπογράφτηκε το Σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και στη Σοβιετική Ενωση, το γνωστό ως Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ.
Αυτό το Σύμφωνο, που πραγματοποιήθηκε όταν οι Αγγλογάλλοι είχαν επανειλημμένα απορρίψει προτάσεις της Σοβιετικής Ενωσης για πραγματοποίηση συμμαχίας εναντίον του Αξονα, έγινε καρφί στο μάτι της μιας πτέρυγας του καπιταλιστικού κόσμου που ενίσχυε τη χιτλερική Γερμανία για να συντρίψει τη Σοβιετική Ενωση, υπολογίζοντας έτσι να επωφεληθούν οι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και να αναδειχθούν σε νικητές στον ενδοϊμπεριαλιαστικό ανταγωνισμό που είχε προκαλέσει και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν παρά τις προσδοκίες τους και η Σοβιετική Ενωση, παρότι γνώριζε ότι τελικά δε θα αποφύγει την επίθεση, κέρδισε χρόνο για να την αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις, ενώ αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, την ιστορική παρακαταθήκη που αυτός άφησε στο εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες που εμπνέει το ιδανικό μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι αυτό που φοβίζει σήμερα τους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό ξεσπούν τη λύσσα τους στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, στους ριζοσπαστικούς αγώνες και την πρωτοπορία τους. Ματαιοπονούν όμως όσοι νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν τους Κομμουνιστές. Το επιβεβαίωσαν χτες οι χιλιάδες του λαού που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Τέσσερις από αυτές τις εκδηλώσεις που έγιναν χτες παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Σε επόμενο φύλλο θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για την εκδήλωση στο Γράμμο, καθώς και τις άλλες κεντρικές δραστηριότητες στην Πάτρα, το Ναύπλιο και άλλες πόλεις.