Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να τους «πυρπολήσει» ο λαός

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, παρά τους σφοδρούς ανέμους και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως «μάχη με τα φυσικά φαινόμενα», ούτε σαν τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι μάχη με τις συνέπειες μιας πολιτικής εξόφθαλμα εμπρηστικής. Το ίδιο «έργο» επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αφού ξεσπάσουν οι πυρκαγιές όλοι «καταριούνται» τους ανέμους, που δεν βοηθούν το έργο της Πυροσβεστικής. Ολοι υπογραμμίζουν με θαυμασμό την ομολογουμένως υπεράνθρωπη προσπάθεια και την αναμφισβήτητη αυτοθυσία των πυροσβεστών.

Προτού, όμως, φτάσουμε στο σημείο, πυροσβέστες και κάτοικοι να παλεύουν σώμα με σώμα με τις φλόγες, τι προηγείται; Τα πιο «εύφλεκτα υλικά» δεν είναι προϊόντα της φύσης, αλλά του τρόπου οργάνωσης μιας κοινωνίας. Αυτά τα «εύφλεκτα υλικά» είναι η ανύπαρκτη πρόληψη και η πολιτική «φιλετοποίησης» της γης σε συνδυασμό με το οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο που υπάρχει από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου - ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια - στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των συμφερόντων αυτών και μετέτρεψαν τα δάση της χώρας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας. Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν αποφασιστική ώθηση στην εμπορευματοποίηση της γης, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Το σχέδιο των κυβερνήσεων για τα δάση έχει - περιληπτικά - ως εξής: Προλαβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το έργο των εμπρηστών, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποχαρακτηρίσει από το 1979, με δύο νόμους, τουλάχιστον 70 εκατ. στρέμματα δάσους. Ταυτόχρονα, για τη 15ετία 1991 - 2005 από τα 11 στρ. δασικών εκτάσεων που καίγονταν, αναδασωνόταν μόνο το 1 στρ. Ολα αυτά τα χρόνια απέφευγαν οι κυβερνήσεις συστηματικά τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, «κλείνοντας το μάτι» σε εμπρηστές και καταπατητές. Η δασοκτόνα πολιτική τους ενισχύθηκε και με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 αλλά και με αφορμή τη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου τόσο το 2003, όσο και τη σημερινή. Το παραπάνω σχέδιο ... «πολιτικής προστασίας» για να εφαρμοστεί συνοδεύτηκε από την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης, επαγρύπνησης και δασοπυρόσβεσης. Αρκεί να πούμε, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 3.500 έως και 4.000 δασοπυροσβεστών, με ελλιπή αλλά και απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή. Για να μη μιλήσουμε για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών, που είναι συμβασιούχοι και παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι για μήνες.

«

Πότε θα βάλουν μυαλό;», αναρωτιούνται κάποιοι καλοπροαίρετα, κάποιοι για να μπερδέψουν, αφού η Ελλάδα έχει συσσωρευμένη πείρα από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κάθε χρόνο. Τα δάση θα καίγονται όσο η γη θα είναι μέσο κερδοφορίας. Είναι και αυτή μια όψη της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι και αυτό ένα πεδίο σύγκρουσης των λαϊκών συμφερόντων με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συγκρουστούν χωρίς δισταγμό. Η αγανάκτηση όλων των εργαζομένων πρέπει να γίνει οργανωμένη πάλη, να πάρει ο λαός στα χέρια του την προστασία των δασών, της δημόσιας περιουσίας, την οργάνωση της ίδιας του της ζωής. Να πυρπολήσει κυριολεκτικά όλους όσοι στέκονται εμπόδιο σ' αυτό.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ