Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ «ΨΗΦΙΑΚΟΣ» ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Με θύμα την πνευματική δημιουργία

Σε άγριο μονοπωλιακό ανταγωνισμό, όπως αναμενόταν άλλωστε, εξελίσσεται η απόπειρα της «Google» (σ.σ. από τα ισχυρότερα μονοπώλια του διαδικτύου) να «μαντρώσει» πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων και βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δημιουργίας της κερδοσκοπικής «ψηφιακής βιβλιοθήκης» της.

Θυμίζουμε ότι η «συμφωνία» μεταξύ των ενώσεων των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων και της «Google» κλείστηκε το 2008 μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, αφού το μονοπώλιο άρχισε να ψηφιοποιεί βιβλία, με εμπορευματικούς σκοπούς φυσικά, με το «έτσι θέλω». Αν και η αρχική αντίδραση των συγγραφέων και των εκδοτών στις ΗΠΑ είχε καταγγελτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο διολίσθησε σε μια διαπραγμάτευση για το πόσο, ουσιαστικά, θα πουλήσουν τα έργα τους. Τελικά, το μονοπώλιο θα παρακρατά το 37% από τα έσοδα των πολυποίκιλων εμπορικών χρήσεων του «προϊόντος» και οι δικαιούχοι (συγγραφείς ή εκδότες ή και οι δύο ή συγγενείς) θα μοιράζονται - μέσω ενός μητρώου που θα συσταθεί - το 63%. Τα κέρδη για το μονοπώλιο θα είναι τεράστια από την απεριόριστη εμπορική χρήση: Πώληση συνδρομών σε μεγάλους χρήστες (πανεπιστήμια, εταιρείες κλπ.), πώληση πρόσβασης σε συγκεκριμένα βιβλία, πώληση διαφημιστικού χώρου (με τους δικαιούχους να μην έχουν δικαίωμα αντίρρησης να τοποθετηθεί διαφήμιση στην ψηφιακή «σελίδα») κ.ά.

Φυσικά, τα άλλα μεγάλα μονοπώλια του διαδικτύου δε θα άφηναν τέτοιο κερδοσκοπικό «κελεπούρι». Ετσι χτες ανακοινώθηκε ότι η «Microsoft», η «Yahoo» και η «Amazon» (σ.σ. η τελευταία ασχολείται αποκλειστικά με το βιβλίο στο διαδίκτυο) δημιούργησαν ένα «συνασπισμό» με «σκοπό» να... «συνασπίσει» τις φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στην παραπάνω συμφωνία! Βέβαια, αυτό που πραγματικά θέλει αυτή η «λυκοσυμμαχία» είναι να ακυρώσει τη συμφωνία μόνο και μόνο για να απλωθεί η «πίτα» και όχι επειδή ...«θλίβεται» για την εκμετάλλευση της πνευματικής δημιουργίας. Γι' αυτό και η «συμμαχία» θα προσπαθήσει να πείσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η συμφωνία της «Google» με τους εκδότες «υπονομεύει τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή αγορά βιβλίων». Ειδικά για την «Amazon» η χασούρα από τη συμφωνία θα είναι μεγάλη, αφού αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σε πωλήσεις διαδικτυακός «βιβλιοπώλης». Οσο για τη «Microsoft», αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ξαναμπεί στο «παιχνίδι», αφού στο παρελθόν είχε εγκαταλείψει ανάλογο σχέδιο ως «μη εμπορικό».

Για την ιστορία να δώσουμε και μια λεπτομέρεια, χαρακτηριστική της κυνικής λειτουργίας των μονοπωλίων: Η «συμμαχία» συνεργάζεται στενά με έναν δικηγόρο της «Σίλικον Βάλεϊ» (το «παρατσούκλι» μιας περιοχής της Καλιφόρνιας όπου έχουν την έδρα τους τα μονοπώλια των ηλεκτρονικών υπολογιστών), τον Γκάρι Ρέμπακ, ο οποίος πρωτοστάτησε στα τέλη της 10ετίας του '90 στη δικαστική διαμάχη της «Microsoft» και του αμερικανικού κράτους ενεργοποιώντας τον «αντι-μονοπωλιακό» νόμο που «εξασφαλίζει» τον «ελεύθερο ανταγωνισμό»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ