Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Νέος κύκλος κορύφωσης του αγώνα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Στον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλωτών και των απεργών για ακόμη ένα 48ωρο βρίσκεται η Ονδούρα. Μοναδικός στόχος η ανατροπή του πραξικοπήματος.

Απεργούν ήδη οι δάσκαλοι και σήμερα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το Μέτωπο Αντίστασης Ενάντια στο Πραξικόπημα κατέλαβε το δημαρχείο στο Σαν Πέδρο Σούλα και το Εθνικό Γεωργικό Ινστιτούτο. Η προσπάθεια του λαϊκού κινήματος να περιφρουρήσει την πρεσβεία της Βενεζουέλας - η χούντα θέλει να απελάσει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ονδούρα - συνεχίστηκε. Μια ομάδα περίπου δέκα επιχειρηματιών και εταιρικών ομίλων, μεγάλο μέρος της αντιδραστικής πολιτικής ελίτ και ο στρατός, με τη στήριξη μερίδας των μηχανισμών εξουσίας στις ΗΠΑ, είναι οι δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται «πίσω» από το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη, δήλωσε χθες από τη Νικαράγουα ο νόμιμος Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα σύνορα, όπου κατευθύνονται, με μεγάλες δυσκολίες, χιλιάδες άνθρωποι που εναντιώνονται στη χούντα που έχει επιβληθεί στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Ο Σελάγια αναφέρθηκε στη «γενικευμένη καταστολή» στο εσωτερικό της χώρας από τους πραξικοπηματίες, την οποία η Ουάσιγκτον «αγνοεί» ή επιλέγει να αγνοεί και τόνισε πως άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον ξενοδοχείου όπου διέμενε η σύζυγός του και μέλη της οικογένειάς του την Τετάρτη, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. Ζήτησε, ακόμα, να ενταθεί η διεθνής πίεση στην de facto κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, αρκετά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν μιαν υποτιθέμενη «αλλαγή στάσης» του Μιτσελέτι, που φερόταν χθες να «εξετάζει» την επιστροφή Σελάγια (υπό τους όρους της Ουάσιγκτον και του Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Αρίας) και το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «εξέταζε» το εάν μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία διέτασσε να συλληφθεί ο νόμιμος πρόεδρος, απόφαση που, ουσιαστικά, οδήγησε στο πραξικόπημα. Τέλος, η Σύνοδος της Τούσλα, με τη συμμετοχή ηγετών της Κεντρικής Αμερικής, της Κολομβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά και εξέφρασε τη στήριξή της στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Οσκαρ Αρίας, δηλαδή των ΗΠΑ, που, ουσιαστικά, θέλουν να διατηρήσουν το «στάτους κβο», με τους πραξικοπηματίες ατιμώρητους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ