Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
KΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Θα πωλούν υπηρεσίες Υγείας τα ασφαλιστικά ταμεία

Ηδη στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, στο οποίο η κυβέρνηση ενέταξε και την τροπολογία που πετσοκόβει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) (βλέπε «Ρ» 29/7/2009). Η συγκεκριμένη τροπολογία, μαζί με το άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση των ΒΑΕ, προωθεί και άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, που καταργούν δικαιώματα εργαζομένων σε Ασφάλιση και Υγεία, αφού εντάσσουν και τους δυο αυτούς τομείς ολοένα και περισσότερο στην αγορά, με σκοπό το κέρδος. Στη συγκεκριμένη τροπολογία κάνουν λόγο για «λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό τους (σ.σ. των δαπανών) και εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού για παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«Ο σκοπός της προτεινόμενης διάταξης, η οποία αφορά στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ως σύνολο, είναι ο συντονισμός των δράσεων που αφορούν στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, η παρακολούθηση προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών Υγείας, η κατανομή των υγειονομικών πόρων, η παρακολούθηση της διαχειριστικής εξέλιξης των δαπανών Υγείας, η λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό τους».

Η αναφορά στο «συντονισμό δράσεων» και «σε προσφορά και ζήτηση» παραπέμπει ευθέως στη λογική διαχείρισης των κρατικών πόρων αλλά και αυτών των ασφαλιστικών ταμείων με κριτήριο τη λογική του «κόστους» και με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από εισφορές και στην Ασφάλιση και στην Υγεία. Επομένως και στην άκρατη εμπορευματοποίηση, μετακυλίοντας συνεχώς όλο το «κόστος» στους εργαζόμενους. Αυτό υπηρετεί και το σπάσιμο των κλάδων Ασφάλισης - Υγείας στο ΙΚΑ. Η κυβέρνηση, έχοντας εξαγγείλει την προώθηση του συστήματος της κάρτας Υγείας για τους ασφαλισμένους, που είναι η πίστωση παροχών μέχρι ένα χρηματικό όριο, το οποίο θα καθορίζεται από τα «ιατρικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα», που ήδη έχει νομοθετήσει, προχωρά τώρα στο επόμενο βήμα όπου και τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνουν πάροχοι υπηρεσιών Υγείας προς πώληση. Ετσι, δε θα παρέχουν πλέον υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους τους, αλλά όσα έχουν τέτοιες υπηρεσίες, θα τις λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και θα τις πωλούν σε όλους όσοι διαθέτουν κάρτα Υγείας. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ θα μπορεί να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες και σε άλλους εργαζόμενους πέρα από τους ασφαλισμένους του, π.χ., στους δημόσιους υπαλλήλους (Σημειώνουμε ότι στο αντίστοιχο χτεσινό ρεπορτάζ εκ παραδρομής γράψαμε ότι υπάρχει πρόταση από την ΑΔΕΔΥ να ενταχθούν στο ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν ισχύει).

Για την εφαρμογή των παραπάνω, σύμφωνα με την τροπολογία, συγκροτείται επιτροπή «από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών».

Αυτή η επιτροπή θα αποφασίζει ποιος θα πουλάει υπηρεσίες, πόσο θα τις πουλάει, από πού θα αγοράζονται φάρμακα και ιατροτεχνικός εξοπλισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, όλα με βάση τα επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή το κέρδος, εντάσσοντας ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις του τομέα Υγείας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στην ουσία και τα ασφαλιστικά ταμεία των κλάδων Υγείας μετατρέπονται σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Υγείας, καταργώντας την όποια κοινωνική χροιά διατηρούν ως τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο οι παροχές Υγείας(2014-11-13 00:00:00.0)
Στα νύχια των ιδιωτών(2012-02-25 00:00:00.0)
Στα νύχια των ιδιωτών(2012-02-25 00:00:00.0)
«Ωρα μηδέν» στην Υγεία(2008-11-26 00:00:00.0)
Τα άρθρα για τη χρηματοδότηση(1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ