Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Καθώς το τελευταίο διάστημα η συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού κορυφώνεται με τη βολική εκλογολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο και, ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προβάλει προφίλ καλύτερου διαχειριστή, αφού στα κεντρικά ζητήματα ταυτίζεται με τη ΝΔ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ και αυτή την καλοκαιρινή περίοδο πρωτοστατεί στην ενημέρωση, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καλώντας να προβληματιστούν. Να δουν ότι το ουσιαστικό δίλημμα δεν είναι να διαλέξουν διαχειριστή της μιζέριας τους, αλλά ουσιαστικά να επιλέξουν δρόμο ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος ανάπτυξης είναι αυτός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, της κατακρεούργησης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με απολύσεις, αύξηση ανεργίας, καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτός, δηλαδή, που έχουν βιώσει στο πετσί τους τα λαϊκά στρώματα από τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και σιγοντάρουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και θα ολοκληρωθεί με την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, είναι αυτός στον οποίο καλεί το ΚΚΕ την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Αυτός είναι ο δρόμος σύγκρουσης με τη λογική της συναίνεσης, γιατί αυτή είναι επιλογή καταστροφική, οδηγεί σε χειροτέρευση της κατάστασης και επιπλέον διαμορφώνει το έδαφος για να πληρώσουν οι λαϊκές δυνάμεις τις συνέπειες της κρίσης, όπως πλήρωσαν και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το ΚΚΕ δεν προβάλλει αυτόν τον διαφορετικό δρόμο στο κενό. Δείχνει στους εργάτες και τα άλλα σύμμαχα στρώματα και τον τρόπο: Με καλύτερη οργάνωση του κινήματος, ώστε να μπουν περισσότερες δυνάμεις στην πάλη. Με ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του αγωνιστικού πόλου των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, την αγωνιστική ενίσχυση του κινήματος της νεολαίας. Ετσι η πάλη κατά της αστικής εξουσίας, κατά του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος θα δυναμώνει, θα απαντάει στην προσπάθεια τρομοκράτησης από την πλουτοκρατία και, ταυτόχρονα, χτίζοντας τη λαϊκή συμμαχία σε στέρεα αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική βάση, θα έχει κατακτήσεις, θα βοηθάει στην αλλαγή συνειδήσεων.

Ετσι με την καθημερινή δράση θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για να διεκδικηθεί η εξουσία και όχι απλά μια αλλαγή κυβέρνησης. Να περάσει η εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια της εργατικής τάξης, η οποία, μαζί με τους συμμάχους της, με εργαλείο αυτή τη λαϊκή εξουσία, θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Βάζοντας βάσεις, οργανώνοντας τη λαϊκή οικονομία με την κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής και τη γη, με κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε συνεχώς να κατακτιέται ένα ανώτερο επίπεδο ζωής με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού. Σε μια τέτοια κοινωνία, με τέτοια οργάνωση της οικονομίας, θα επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα για όλους, θα εξασφαλιστεί το καθολικό δικαίωμα σε ένα σύστημα δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας, η πρόσβαση στην Αθληση, στον Πολιτισμό, θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι συνολικές λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ