Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το πρώτο σοβαρό κρούσμα

Η γύμνια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας καθιστά μπλε και πράσινες κυβερνήσεις υπόλογες στον πληθυσμό

Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μαθητών από τη «νέα γρίπη» έχει προτείνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας

Eurokinissi

Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μαθητών από τη «νέα γρίπη» έχει προτείνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας
Η καταγραφή του πρώτου σοβαρού κρούσματος της νέας γρίπης Η1Ν1 συνοδεύτηκε από την αμηχανία της κυβέρνησης να ενημερώσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία τον πληθυσμό για το επίπεδο της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς και για τα μέτρα εκείνα που θα απέτρεπαν χειρότερες εξελίξεις.

Μάλιστα, εκφραστής αυτής της αδυναμίας αποδεικνύεται ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, χτες το μεσημέρι, μετά από συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, δήλωνε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής» και ότι «η πολιτεία από την πρώτη κιόλας στιγμή φρόντισε, να ασφαλίσει την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας».

Το βράδυ, όμως, ο ίδιος ο υπουργός, αναφερόμενος στο πρώτο κρούσμα της «νέας γρίπης», δήλωνε ότι σηματοδοτεί την «έναρξη νέας φάσεως» που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του θανάτου. Πρόκειται για μια εκδοχή, που οι επιστήμονες τη θεωρούν αναμενόμενη σε μια χώρα που εκδηλώνεται μια πανδημία και αντιμετωπίζεται, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όμως, οι ενημερωτικές παλινωδίες της κυβέρνησης καταδεικνύουν τη γύμνια στη γενικότερη πρόληψη μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο, πέρα απο όλες τις άλλες δράσεις, θα ήταν επιφορτισμένο και με τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση του πληθυσμού, έτσι ώστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν εκείνο το τμήμα που τους αναλογεί στην ενημέρωση και όχι να δημιουργούν κλίμα πανικού.

Ο ασθενής είναι ένας 33χρονος Ελληνας, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της χώρας, χωρίς να αναφέρονται, λόγω του ιατρικού απορρήτου, περισσότερα στοιχεία. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε τα εξής: «Ελληνας πολίτης 33 ετών, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή».

Χτες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της «νέας γρίπης» στη χώρα μας.

Προτάσεις για την προστασία των μαθητών

Στο μεταξύ, μεγάλη συζήτηση γίνεται με αφορμή τη γρίπη, για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων το Σεπτέμβρη και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το μαθητικό πληθυσμό, με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να δίνουν ασαφείς και συγκεχυμένες απαντήσεις και να εντείνεται η αγωνία των λαϊκών οικογενειών για τα παιδιά τους.

Θυμίζουμε ότι, την προηγούμενη βδομάδα, εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, είχαν συνάντηση (μετά από δικό τους επίμονο αίτημα) με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου για ζητήματα, συνολικά, πρόληψης και υγείας των μαθητών και υγιεινής του σχολικού χώρου. Οι γονείς, ειδικά για το θέμα της γρίπης, απαίτησαν από τον υφυπουργό τη άμεση λήψη έκτακτων μέτρων και συγκεκριμένα την αποστολή κινητών μονάδων υγείας από τον υπουργείο Υγείας που:

  • Θα επισκεφτεί τα σχολεία όλης της χώρας για την πρόληψη της διασποράς της «νέας γρίπης», στο μαθητικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους.
  • Θα παρέχει δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και ασφάλεια τού υπό έρευνα - παραγωγή νέου εμβολίου, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών.
  • Θα καταγράψει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου.
  • Θα ενημερώσει με συστηματικό τρόπο παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς.

«Η πρόληψη της διασποράς στα σχολεία δεν μπορεί να γίνει με τηλέφωνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς συνεχή - περιοδική παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (παιδίατροι, γιατροί Εργασίας, νοσηλευτές)», σημείωνε, μεταξύ άλλων, η ΑΣΓΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ